SAD proveo drugo testiranje nuklearnih bombi u pola godine

Foto: U.S. Air Force

Američka vojska objavila je da je uspješno izvršila testiranje B61-12 gravitacijskih nuklearnih bombi u Nevadi. Ova objava u skladu je s navodnim nastojanjima američke administracije da se povuče iz sporazuma s Rusijom o ograničenju nuklearnog oružja.

Ovo je drugo testiranje ove bombe, dok je prvo provedeno u ožujku ove godine. B61-12 gravitacijske bombe, bez nuklearnih bojevih glava, ispustio je F-15E borbeni lovac na testnom poligonu Tonopah osmog kolovoza. Test je imao za zadaću utvrditi „nenuklearne funkcije bombe i sposobnost zrakoplova da nosi to oružje“.


Widget not in any sidebars

B61-12 zamjeniti će postojeće B61 gravitacijske bombe, koje su jedan od temelja nuklearnog naoružanja američkog ratnog zrakoplovstva. B61 u upotrebi je još od 1968. godine, no i dalje je dio američkog nuklearnog arsenala zbog programa produljenja njenog životnog vijeka zamjenom dotrajalih i zastarjelih komponenti.

B61-12 bi ipak trebao zamjeniti postojeće varijante bombe B61, što je plan nakon provedenih uspješnih testiranja koja su potvrdila ispravnost i efikasnost njenog dizajna.

Ovo, drugo po redu testiranje nuklearnog oružja, indikacija je da Washington ubrzava svoj program naoružavanja, kao što su i bile najave nove američke administracije.

Izvor: RT