Iran je u ponedjeljak potvrdio da nastavlja obogaćivati uran do razine od 20 posto obogaćenosti. Nedugo zatim američki dužnosnici najavili su da ukidaju naredbu o povlačenju svojeg nosača zrakoplova USS Nimitz iz Perzijskog zaljeva.

Upravo smo započeli s proizvodnjom 20 posto obogaćenog urana u kompleksu Fordow“, izjavio je glasnogovornik vlade iranske Ali Rabeie.

Dok kršenje uvjeta iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine od strane Irana vjerojatno ima za cilj ostvarivanje bolje pregovaračke pozicije s budućom američkom administracijom, Amerikanci su djelomično zabrinuti da Iran doista ima težnje za izradu nuklearnog oružja.

Teheran godinama uporno tvrdi da je iranski nuklearni program isključivo miroljubivog karaktera za potrebe nuklearnih elektrana, no to nije spriječilo izraelske i američke dužnosnike da optužuju Iran za stvaranje nuklearnog oružja.

Američki ministar obrane Chris Miller poručio je da će USS Nimitz ostati na Bliskom istoku te dodao da „nitko ne bi smio sumnjati u odlučnost Sjedinjenih Američkih Država“.