SAD spremne ukinuti sankcije Iranu u zamjenu za obnovu nuklearnog sporazuma

Foto: Reuters / Leonhard Foeger

Sjedinjene Države su potpuno spremne ukinuti sankcije Iranu koje nisu u skladu sa Zajedničkim sveobuhvatnim planom djelovanja, odnosno iranskim nuklearnim sporazumom.

Ukidanje sankcija omogućit će Iranu da dobije ekonomske koristi od sporazuma koje su bile ključne za osiguranje sporazuma 2015. godine.

Linda Thomas-Greenfield, američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima, rekla je: „Potpuno smo spremni ukinuti sankcije koje nisu u skladu s našim JCPOA obvezama, što bi Iranu omogućilo da dobije ekonomske koristi od sporazuma.“

Na sastanku za sigurnost UN-a, Thomas-Greenfield je objasnila: „Uvjereni smo da ako Iran pristupi pregovorima u Beču hitno i s ozbiljnošću, možemo brzo postići i provesti razumijevanje o međusobnom povratku sporazumu.

Bidenova administracija vjeruje da je JCPOA najbolji način da se ograniči sposobnost Irana da nabavi nuklearno oružje. Pregovori o sporazumu započeli su 2013. i trajali su 18 mjeseci prije nego što je potpisan 2015. godine. Biden je bio potpredsjednik Obamine administracije tijekom početnih pregovora.

15-godišnjim sporazumom postavljeni su parametri i dopušten vanjski nadzor nad iranskim nuklearnim programom. Kao dio sporazuma, Sjedinjene Države i Europska unija ukinule su ekonomske sankcije i odmrznule 100 milijardi dolara iranske imovine u inozemnim bankama.

Sporazum je omogućio brze sankcije ako Iran odstupi od dogovorenih ograničenja za njihov nuklearni program.

2018., za vrijeme Trumpove administracije, Sjedinjene Države su napustile sporazum i obnovile sankcije Iranu. Povlačenje SAD-a izvršilo je trenutni gospodarski pritisak na Iran, što je potaknulo njihov zahtjev za europskom pomoći za ograničavanje američkih sankcija.