Studija pod nazivom Troškovi rata koju je izradilo američko sveučilište Brown objavljena je u srijedu i u njoj se nalazi ažurirano izvješće o američkoj potrošnji za rat u Afganistanu. Izvješće je otkrilo da je Washington od invazije 2001. godine u rat utrošio više od 2,3 bilijuna dolara.

Potrošnja uključuje operacije u Afganistanu i Pakistanu i podijeljena je u pet kategorija. Najveći dio je proračun Ministarstva obrane za rat, koji iznosi nešto više od 1 bilijun dolara. Ratni proračun State Departmenta dodaje još 60 milijardi dolara. Povećanja proračuna Pentagona povezana s ratom iznose 433 milijarde dolara.

Procijenjene isplate kamata na ratno zaduživanje iznose 532 milijarde dolara, a troškovi za brigu o ratnim veteranima iznose 233 milijarde dolara. Ratni troškovi nisu uzeli u obzir buduća plaćanja kamata ili buduću potrošnju na cjeloživotnu skrb za veterane, pa će se ukupni iznos i dalje povećavati čak i nakon što SAD dovrši vojno povlačenje iz Afganistana.

Oglas:

Projekt također prati žrtve rata. Procjenjuje se da je oko 241.000 ljudi poginula u ratu u Afganistanu i Pakistanu.

Od 241.000 ubijenih ljudi, 71.344 su bili civili, uključujući 47.245 u Afganistanu i 24.099 u Pakistanu. Brojke ne uzimaju u obzir neizravne smrti uslijed ratnih uvjeta, poput gubitka pristupa hrani, bolesti ili oštećenja infrastrukture.