SAD su unaprijed znale za ukrajinski plan sabotaže Sjevernog toka, stoji u obavještajnom izvješću

Bidenova administracija je putem CIA-e bila upozorena da je ukrajinska vojska planirala tajni napad na podmorski plinovod Sjeverni tok puna tri mjeseca prije nego što se sabotaža dogodila, tvrdi se u izvješću objavljenom u utorak.

Prema Washington Postu, odgovoran je bio elitni tim ronilaca od šest članova koji su bili izravno podređeni glavnom zapovjedniku ukrajinskih oružanih snaga. Koristili su unajmljenu jahtu stečenu preko lažnih putovnica i napustili luku u Njemačkoj prije nego što su postavili eksploziv koji je presjekao cjevovode.

Izvješće, koje su pripremili Shane Harris i Souad Mekhennet, tvrdi da su se obavještajne informacije široko dijelile unutar Bijele kuće i izvan nje. Kaže:

“Pojedinosti o planu, koji prethodno nisu objavljeni, prikupila je europska obavještajna služba i podijelila ih s CIA-om u lipnju 2022. Oni pružaju neke od najspecifičnijih dokaza do sada koji povezuju vladu Ukrajine s mogućim napadom na Baltiku, što su američki i zapadni dužnosnici nazvali drskim i opasnim činom sabotaže europske energetske infrastrukture.”

Izvještaj europskih obavještajaca podijeljen je na chat platformi Discord, navodno od strane pripadnika Zračne nacionalne garde Jacka Teixeire. Washington Post je dobio kopiju od jednog od Teixeirinih internetskih prijatelja.

Priča iz Posta ide i dalje kako bi odredila više izvora za curenje informacija koje su pokazale kako je Ukrajina sabotirala projekt prirodnog plina između Rusije i Njemačke.

Navodi se da se obavještajno izvješće temelji na informacijama “dobivenim od pojedinca u Ukrajini”, dodajući da se “informacije izvora nisu mogle odmah potvrditi, ali je CIA podijelila izvješće s Njemačkom i drugim europskim zemljama prošlog lipnja, prema više dužnosnika upoznatih s tim pitanjem, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti kako bi razgovarao o osjetljivim obavještajnim operacijama i diplomatskim razgovorima”.