SAD udvostručile uvoz obogaćenog urana iz Rusije

Foto: Kurt Zindulka

SAD su u prvoj polovici godine kupile 416 tona urana od Rusije, više nego dvostruko više od količine u istom razdoblju 2022. i najvišu razinu od 2005., objavile su u četvrtak RIA Novosti pozivajući se na podatke američke statističke službe.

Prema izvješću, Rusija opskrbljuje SAD samo obogaćenim uranom, ključnom komponentom za proizvodnju civilne nuklearne energije.

Izračuni RIA-e pokazuju da je Washington platio 696,5 milijuna dolara za isporuke urana iz Rusije, što je najveća vrijednost od 2002. Tijekom prve polovice godine troškovi opskrbe porasli su 2,5 puta, a ruski udio u američkom uvozu porastao je za 13 postotnih bodova na 32 %.

SAD su također značajno povećale kupnju urana iz Ujedinjenog Kraljevstva u prvoj polovici ove godine, za 28% na 383,1 milijun dolara, čime je dosegnuo nešto ispod 18% ukupnog uvoza. Uvoz iz Francuske porastao je na 319 milijuna dolara (15% ukupnog uvoza SAD-a), u usporedbi s 1,9 milijuna dolara u istom razdoblju 2022.

Njemačka i Kanada također su bile među pet najvećih dobavljača urana za američko tržište, s udjelom od 13% odnosno 11% u uvozu.

Prema nedavnom izvješću New York Timesa, otprilike trećina obogaćenog urana koji se koristi u SAD-u uvozi se iz Rusije. GHS Climate, konzultantska tvrtka za čistu energiju, navodi da je jedan od svakih 20 američkih domova i tvrtki prošle godine bio pogonjen ruskim uranom.

Gotovo polovica svjetskog obogaćenog urana proizvodi se u Rusiji, a američki napori da smanje svoju ovisnost o uvozu iz te zemlje do sada su propali. Američka postrojenja za obogaćivanje urana zatvorena su nakon Hladnog rata jer je uvoznicima bilo znatno jeftinije kupovati ruski uran. Trenutno samo dva američka postrojenja – jedno u Ohiu i drugo u Novom Meksiku – imaju dozvolu za proizvodnju visokokvalitetnog nuklearnog goriva.

Autor: Ivica Mandekić