Američki predsjednik Joe Biden najavit će nova sredstva za jačanje demokracija diljem svijeta u srijedu zbog kritika da je njegova administracija postigla mali napredak u unapređenju ljudskih prava i demokracije kao fokusa svoje vanjske politike.

Biden će najaviti 690 milijuna dolara za borbu protiv korupcije, podršku slobodnim i poštenim izborima i unapređenje tehnologija koje podržavaju demokratske vlade na drugom Samitu za demokraciju pod vodstvom Bijele kuće, rekli su u utorak visoki dužnosnici administracije. Najavio je više od 400 milijuna dolara za slične programe 2021. kada je posljednji put održao takav događaj.

Visoki dužnosnici administracije rekli su da će Biden pokušati dokazati da su događaji od prošle godine jasno potvrdili da su demokratske vlade utemeljene na vladavini prava i dalje najbolji način za promicanje mira i prosperiteta.

“Kao što je rekao predsjednik Biden, trenutno smo na prekretnici kada je u pitanju budućnost demokracije kako unutar Sjedinjenih Država tako i globalno”, rekao je jedan od dužnosnika.