SAD upozorava Izrael da ne gradi nova naselja na okupiranim područjima

Američka administracija upozorila je Izrael da samoinicijativno ne kreće u proširenje židovskih naselja na okupiranim područjima, tvrdeći da to potkopava namjeru američke administracije da ostvari mir na tom području kroz plan o stvaranju dvije odvojene države, izvjestio je Jerusalem Post, citirajući neimenovanog američkog dužnosnika.

Ova reakcija američke administracije mogla bi biti veliko razočaranje za vladu Benjamina Netanyahua, koji se nadao da će Trump napustiti ideju o stvaranju palestinske države, te je vjerovao da će njegov stav o židovskim naseljima na Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu biti pozitivniji nego onaj Obamine administracije.

Predsjednik Trump je jasno dao do znanja da je zainteresiran za ostvarenje rješenja koje bi okončalo izraelsko-palestinski sukob, te trenutno razmatra najbolje načine za ostvarenje tog cilja“, citirao je Jerusalem Post.

S tim u vidu, pozivamo sve strane da se suzdrže od pokretanja unilateralnih akcija koje bi mogle potkopati put k miru, uključujući gradnju novih naselja na spornim područjima.

SAD ostaju posvećene napretku u ostvarenju dogovora između Izraela i Palestinaca koji bi rezultirao rješenjem koje uključuje postojanje dvije države, koje će živjeti jedna pored druge u miru i sigurnosti.

Izvor: Jerusalem Post, Tribun