Sjedinjene Države zabrinute su zbog produbljivanja kineskog ulaganja u Izrael, a posljednji zakon o vojnom proračunu izričito upozorava Izrael da ne posluje s Pekingom, navodeći „sigurnosne implikacije.

Iako je predsjednik Donald Trump u više navrata govorio o svojoj nepokolebljivoj potpori Izraelu i sadašnjem problematičnom premijeru Benjaminu Netanyahuu, američki Senat postaje nemiran zbog rastućih kineskih veza sa židovskom državom, javlja RT.

Oglas:

        

Konkretno, izraelska odluka o iznajmljivanju luke u sjevernom gradu Haifi kineskoj tvrtki Shanghai International Port Group podvrgnuta je intenzivnom nadzoru. Nacrt teksta Nacionalnog zakona o autorizaciji obrane (NDAA) za 2020. godinu – kojim se utvrđuje proračun i prioriteti vojske SAD-a za sljedeću godinu – uključuje posebno referenciranje na ovu luku.

Kako je Haifa već dugo vremena mjesto za pristajanje američke šeste flote, NDAA upozorava Izrael da Washington „ima ozbiljne sigurnosne probleme u vezi s ugovorima o najmu,“ te poziva izraelsku vladu „da razmotri sigurnosne implikacije stranih ulaganja u Izrael.

Zakon je u četvrtak usvojen od strane Odbora za oružane snage pri Senatu, kojim je predsjedao senator Jim Inhofe, žestoki pristaša Izraela. To će vjerojatno proći puni glas Senata prije pauze Kongresa u kolovozu.

Inhofeovo upozorenje temelji se na sve većem protukineskom pritisku od strane Trumpove administracije. Navodna nevoljkost izraelske vlade da izvrši sigurnosnu provjeru kineskih ulaganja već je razljutila Bijelu kuću, nakon što je Tel Aviv dodijelio nekoliko ključnih infrastrukturnih ugovora kineskim tvrtkama.

To uključuje privatnu luku u Ashdodu vrijednu milijardu dolara, dodijeljenu tvrtki China Harbour Engineering, i ugovor vrijedan 4.1 milijardu dolara za tranzit lake željeznice u izraelskom glavnom gradu, za koji se trenutno natječu četiri kineske tvrtke u državnom vlasništvu.

Američki dužnosnici izjavili su prošle godine Izraelcima kako „Sjedinjene Države ne mogu biti prijatelji s državom za koju Kina gradi luke“, izvijestio je izraelski list Haaretz. Savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton također je u travnju svom izraelskom kolegi Meiru Ben-Shabbatu iskazao zabrinutost oko špijuniranja kineskih tehnoloških tvrtki Huawei i ZTE. Obje tvrtke trenutno se natječu za izraelsku 5G mrežu.

Američki zakonodavci, osobito republikanci poput Inhofea, nerado kritiziraju Izrael. Međutim, Washington ima značajan utjecaj u obliku NDAA, koji se svake godine prilagođava geopolitičkim ciljevima SAD-a.

Američki je senat prošle je godine usvojio zakon kojim će Izraelu dostaviti paket vojne pomoći u iznosu od 38 milijardi dolara, tijekom deset godina.

Iako SAD jamči značajan dio izraelske obrane i nerado kritizira židovsku državu, Kongres Trumpova administracija vjerojatno će morati odmjeriti važnost saveza s Izraelom nasuprot potrebe suprotstavljanja Kini.