Američki predsjednik potpisao je u četvrtak zakon o privremenoj potrošnji, čime je izbjegnuto prijeteće zatvaranje vlade. Ograničeno izdvajanje sredstava, koje je izostavilo pomoć Ukrajini, prošlo je Senat u srijedu.

Zakon je predložio predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson, republikanac, koji se oslanjao na demokrate da ga proguraju kroz dom unatoč prigovorima konzervativnijeg krila njegove stranke. Senat pod kontrolom demokrata usvojio je zakon s 87-11 glasova sljedeći dan.

Privremeni račun nije uključivao potrošnju na goruća pitanja, poput pobačaja, sigurnosti granica i strane pomoći – za Ukrajinu, Izrael ili bilo koju drugu naciju. Umjesto toga, usredotočio se na održavanje operativnih državnih odjela na njihovoj sadašnjoj razini. Dvoslojni plan osigurava financiranje do 19. siječnja i 2. veljače, ovisno o agenciji. Rok za gašenje trebao bi biti u petak u ponoć.

“Zbog dvostranačke suradnje, držimo vladu otvorenom bez ikakvih otrovnih pilula ili štetnih rezova vitalnih programa – sjajan ishod za američki narod”, rekao je čelnik većine Chuck Schumer nakon što su on i njegovi kolege senatori glasovali o prijedlogu zakona.