Američki državni tužitelj Jeff Sessions izjavio je da će Ministarstvo pravosuđa podnijeti tužbu protiv korporacije iz Colorada zbog toga što je pri zapošljavanju prednost davala strancima umjesto američkim radnicima. To će biti prva takva tužba temeljena na izvršnoj odredbi predsjednika Trumpa „Kupujte američko, zapošljavajte Amerikance“.

Sessions tvrdi da je navedena tvrtka diskriminirala američke radnike, te pritom kršila odredbe američkih zakona.

U duhu izvršne odredbe Kupujte američko, zapošljavajte Amerikance, Ministarstvo pravosuđa neće tolerirati poslodavce koji diskriminiraju američke radnike zbog želje za zapošljavanjem stranaca s privremenim radnim dozvolama. Ministarstvo pravosuđa primjenjivat će zakone s ciljem zaštite američkih radnika koji su oslonac našeg društva i našeg gospodarstva. Gdje ima slobodnih poslova, američki radnici moraju imati priliku da se zaposle, prije nego što dovedemo strane radnike.

Sporna tvrtka je prema navodima 2016. godine diskriminirala barem tri američka radnika u El Campu, Teksas, tako što je odbila da ih sezonski zaposli. Umjesto njih, ta radna mjesta dodjeljena su strancima koji su u SAD došli na temelju H-2A viznog programa.

Ministarstvo također navodi da je tvrtka Crop Production od američkih radnika tražila zadovoljenje težih kriterija nego što je tržila od stranaca s H-2A vizom, s ciljem obeshrabrivanja domaćih radnika. Američki radnici morali su zadovoljiti sve sigurnosne provjere i testiranja na droge, dok je strancima dopušteno da počnu raditi u pogonu prije zadovoljenja ijednog kriterija.

Ministarstvo također navodi da je tvrtka odbila zaposliti američkog radnika sa slabijim znanjem engleskog jezika, te umjesto toga zaposlila radnike s H-2A vizom koji uopće ne govore engleski jezik. Tvrtka Crop Production je 2016. godine sva američka radna mjesta dala stranim radnicima s H-2A vizama, umjesto domaćim radnicima.