SAD započinju razvikano povlačenje iz Afganistana slanjem dodatnih trupa i opreme za „privremenu zaštitu snaga“

Američka vojska započela je povlačenje iz Afganistana, najavila je Bijela kuća povlačeći se nakon okupacije ratom razorene zemlje više od 20 godina. Za sada će, međutim, razina postrojbi rasti kako bi se „zaštitile“ odlazeće snage.

Bijela kuća potvrdila je da je povlačenje započeto u četvrtak navečer, rekla je novinarima zamjenica tajnika za odnose s javnošću Karine Jean-Pierre.

„Potencijalni protivnici trebali bi znati da ćemo se, ako nas napadnu u našem povlačenju, braniti [i] svoje partnere svim oruđima koji nam stoje na raspolaganju“, rekla je, dodajući da će američka prisutnost privremeno rasti prije konačnog povlačenja.

„Iako će ove akcije u početku rezultirati povećanim razinama snaga, i dalje smo predani tome da sve američko vojno osoblje napusti Afganistan do 11. rujna 2021. godine,“ rekla je.

Više bombardera B-52H dugog dometa stavljeno je na raspolaganje CENTCOM-u, američkom vojnom zapovjedništvu koje pokriva Bliski Istok i Srednju Aziju, izvijestio je CNBC, dok je u regiji i mornarička udarna skupina koja pruža podršku ako je potrebno.

Dok je bivši predsjednik Donald Trump prošle godine potpisao ugovor s talibanima koji je obvezao SAD na potpuno povlačenje do 1. svibnja 2021. godine, njegov nasljednik Joe Biden ukinuo je sporazum, te je rok pomaknuo na 11. rujna.

Talibani su prethodno obećali da će nastaviti napade na američke snage ako sve strane trupe ne budu napustile zemlju do svibnja, upozoravajući da će se Washington suočiti sa „složenim problemima“ nakon što je Biden objavio kasniji datum ranije ovog mjeseca.

Osim vojnog sudjelovanja, Bidenova administracija izdala je visoku naredbu u zemlji, dužnosnici su najavili novi plan za preinaku afganistanskog ustava, organiziranje novih izbora i potpisivanje sporazuma o podjeli moći između talibana i vlade u Kabulu prošlog mjeseca. Tek će se vidjeti što će biti s projektom, budući da su višemjesečni bilateralni pregovori u Kataru postigli malo napretka u postizanju dugoročnog mirovnog sporazuma između dviju strana.

U prvom Bidenovom obraćanju zajedničkom zasjedanju Kongresa u srijedu navečer, on je opisao „vječni rat u Afganistanu“, slaveći planirano povlačenje pozivanjem na održavanje „prekomjernog kapaciteta“ u regiji „za suzbijanje buduće prijetnje domovini“.

Koji će točno oblik imati taj „prekomjerni kapacitet“ još nije jasno, ali prema nedavnom izvješću u New York Timesu, Pentagon sada raspravlja o preusmjeravanju snaga u susjedne države u slučaju da se trebaju prerasporediti, predlažući Tadžikistan, Uzbekistan i Kazahstan kao kandidate. Takav potez nije bez presedana, jer se mnogi američki vojnici sada „putuju“ na posao u Somaliju iz stranih baza nakon što je Trump krajem prošle godine naredio povlačenje iz te afričke države.

Daleko najduži američki rat je odnio živote oko 2.400 američkih vojnika, 3.800 dobavljača, više od 47.000 afganistanskih civila, a američke porezne obveznike koštao je više od 2 bilijuna dolara,. Unatoč sukobu koji traje više od 20 godina, s rastom američkih snaga koji su narasli i preko 100-000 tijekom vladavine Baracka Obame 2009. godine, talibani i dalje kontroliraju široke dijelove Afganistana, jer nedavne lokalne procjene pokazuju da militantna skupina vlada više od polovice teritorija.