Pod paradoksalnim izgovorom da se Palestina ne „kvalificira kao suverena država“ i da Međunarodni kazneni sud (ICC) nema nadležnost nad Izraelom, američki filosemitski državni tajnik Mike Pompeo zaprijetio je „posljedicama“ u slučaju „nelegitimne istrage“.

Nakon što je otputovao u Izrael ovog tjedna, Pompeo je dao kratku izjavu, demantirajući stalne napore ICC-a da istraži optužbe za ratne zločine nad Palestincima, uključujući upotrebu bojevog streljiva protiv prosvjednika, rušenje i granatiranje civilnih domova i infrastrukture, te prisilna preseljenja kao dio izraelskih nagodbenih projekata na okupiranim teritorijima.

Sjedinjene Države ponavljaju svoj dugogodišnji prigovor na bilo kakve nelegitimne istrage ICC-a“, napisao je Pompeo, optužujući ICC kao „političko tijelo, a ne pravosudnu instituciju“, tvrdeći da ona nema „jurisdikcije nad Izraelom, koji kao ni Sjedinjene Države, nisu dijelom Rimskog statuta kojeg je stvorio Sud.

Pompeo ipak nije jasno definirao o kakvim posljedicama je riječ.

Ne vjerujemo da se Palestinci kvalificiraju kao suverena država, te stoga nisu kvalificirani za punopravno članstvo ili sudjelovanje kao država u međunarodnim organizacijama, entitetima ili konferencijama, uključujući ICC.

Iako Palestina tek treba postići punu priznatu državnost, kvazi-vlast u obliku Palestinske uprave primljena je u ICC 2015. godine. SAD su Rimski statut potpisale 2000. godine, ali ga Senat nikad formalno nije ratificirao. Čak je i Izrael potpisao statut, ali također nikada nije dovršio članstvo u toj organizaciji.

Washington je u prošlosti više puta prijetio ICC-u sa sankcijama, jer i sam SAD nadgleda istragu navodnih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti koje su počinile afganistanske vladine snage, talibani, američke trupe i obavještajni operativci.