SAD: Zatvorena nuklearka u Indian Portu zbog curenja vode

Untitled-1
Černobil na rijeci Hudson? (Foto: Tony/Wikipedia)

Operatori u kontrolnoj sobi ugasili su reaktor broj 2 u petak ujutro, kako bi se mogli obaviti popravci na cijevi iz koje je „iscurila mala količina vode u rijeku Hudson.

Trenutno nema curenja i nije bilo narušavanja sigurnosti, međutim elektrana mora biti stavljena van pogona zbog zavarivanja koje se mora dovršiti, a što je u skladu s pravilima Nuklearne regulatorne komisije (NRC),“ rekla je u izjavi energetska tvrtka koja upravlja nuklearkom.

Inženjeri su otkrili curenje u dijelu sustava koji nije radioaktivan. Količina curenja koja je zabilježena iznosila je jednu kap vode na svakih pet sekundi.

Guverner Andrew Cuomo već je više puta pozivao na gašenje 43 godina stare nuklearne elektrane, koja se nalazi na samo 80 kilometara od gusto naseljenog područja New York City-a.

Samo prošle godine, došlo je do onečišćenja podzemnih voda i pucanja vijaka na reaktoru 2, kao i povećanog nadzora NRC-a na jedinici 3, zbog brojnih neplaniranih gašenja,“ tvrdi Cuomo. „Ovo je još jedan znak da starenje i istrošenost važnih komponenti na postrojenju imamu direktan i neprihvatljiv utjecaj na sigurnosti, a to još dokazuje i da elektrana nije pouzdan izvor energije.

Tvrtka Entergy, koja upravlja nukelarkom, jedinicu 2 je vratila u pogon 16. lipnja, unatoč prigovorima odvjetnika, lokalnog stanovništva i skupina za zaštitu okoliša. Prije toga, izvršena je inspekcija, popravak i nadogradnja opreme i sustava u iznosu od 120 milijuna dolara, nakon planiranog gašenja u ožujku.

Tijekom perioda izvan pogona, inspektori su otkrili više od 200 vijaka koji su morali proći daljnje analize, a u reaktorima su također nedostajali neki dijelovi košuljice reaktora. Na reaktoru je tako zamijenjeno 278 vijaka.

Razina sigurnosnih mjera koja je sad instalirana u Indian Portu je bez presedana i, iako vjerojatno nikada neće biti potrebne, one čine postrojenje sigurnijim nego ikad,“ rekao je Larry Coyle, dopredsjednik postrojenja Indian Porta.

U proteklih 11 godina, u Indian Portu je zabilježeno devet incidenata, uključujući požare na transformatorima i curenja u bazene s iskorištenim nuklearnim gorivom. U jednom trenutku čak se jedan reaktor ugasio jer je ptica vršila nuždu na jednom od vodova.

Unatoč ovim incidentima, „sve je sigurno i radi sigurno,“ navodi glasnogovornica Entergy-a, Patricia Kakirdis. Ona je okrivila razne protivničke skupine za činjenicu da elektrana ne može dobiti trajnu dozvolu za rad.

Trenutno je otkriveno da ima dosta štete unutar reaktora 2, a također postoje strahovi da ima štete i na reaktoru 3, što bi se moglo proširiti i konačno dovesti do situacije gdje će biti potrebna tužba da se zaustavi ponovno pokretanje jedinice 2 te gašenje jedinice 3 zbog ranije inpsekcije, temeljene na tome što su ovi problemi i štete otkriveni posljednjih nekoliko tjedana,“ izjavio je istraživački novinar Paul Derienzo.

Elektrana Indian Point inače napaja domove i tvrtke U New York City-u i okrugu Westchester.

Izvor: RT