Bivši talijanski ministar unutarnjih poslova i poznati „tviteraš“ Matteo Salvini, mogao bi završiti u zatvoru, nakon što mu je talijanski Senat ukinuo diplomatski imunitet. U zatvoru bi mogao završiti jer je – blokirao ilegalnu imigraciju.

Talijanski Senat ukinuo je vođi stranke Lega imunitet u utorak, omogućivši time da mu se sudi zbog toga što je blokirao ilegalnim imigrantima ulaz u zemlju. Ukoliko bi bio proglašen krivim, Salvini bi mogao dobiti i do 15 godina zatvora.

Za ukidanje imuniteta glasalo je 149, a protiv 141 senator, uz jednog suzdržanog.

Ako netko misli da će me uplašiti politički motiviranim suđenjem, u krivu ste,“ rekao je Salvini netom prije glasanja.

Tužitelji iz Palerma tvrde da je Salvini zloupotrijebio svoj položaj tijekom djelovanja kao ministar unutarnjih poslova u kolovozu 2019., kako bi „ilegalno“ zaustavio više od 80 imigranata koji su ilegalno htjeli ući u zemlju iskrcavajući se s broda pro-imigracijske organizacije Open Arms.

Prema trenutnom zakonu, ministrima i senatorima, među kojima je i Salvini, ne može se suditi dok obnašaju dužnost, osim ukoliko im Senat ukine imunitet.

Braniti zemlju nije zločin. Ponosan sam na to, učinio bih to opet i učinit ću to opet,“ komentirao je Salvini.

Salvini je također meta optužbi i u drugom suđenju, gdje ga se tereti da je u srpnju također blokirao ulaz ilegalnim imigrantima s broda talijanske obalne straže Gregoretti.

U tom slučaju, Salvini je također izgubio imunitet odlukom Senata. Međutim, preliminarno saslušanje o tom slučaju odgođeno je za 3. listopada zbog pandemije.