Talijanski „Twitter“ ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini izjavio je da imigranti koje je nedavno pokupila talijanska obalna straža mogu biti iskrcani u Italiji samo nakon što ih Europska unija pristane premjestiti u druge zemlje.

Imigrante je isprva pokupio talijanski ribarski brod Accursio Giarratano, ali mornarima je odbijen pristup luci na otoku Malti i bili su prisiljeni čekati 24 sata dok obalna straža nije prebacila imigrante na brod Bruno Gregoretti, javlja Il Giornale.

Ipak, brod je pristao na otoku Lampedusa početkom ovog tjedna, a vlasti su navele zabrinutost oko zdravlja imigranata kao razlog zbog kojeg je dio njih iskrcan u luci.

Prije nego što je brod pristao u luci, talijanska vlada poslala je poruku Europskoj komisiji tražeći da koordinira preseljenje imigranata s broda. Bruxelles je uspostavio kontakt s državama članicama, ali nijedna od njih nije pristala preuzeti imigrante.

Već sam dao naznake da luka neće biti dodijeljena prije nego na papiru dođe do preraspodjele svih 140 ukrcanih diljem Europe“, rekao je Salvini.

Trenutno se na brodu u luci Augusta nalazi još 131 imigrant te se čeka odluka Europske komisije o njihovoj redistribuciji.