Talijanski ministar unutarnjih poslova svojim govorom na bečkoj konferenciji o imigrantskoj krizi razbjesnio je luksemburškog ministra vanjskih poslova, rekavši kako Italija treba više djece, a ne više Afrikanaca, kako bi se popravila demografska slika.

Matteo Salvini se kao i mnogi Europljani ne slaže s idealima europskih pro-imigracijskih političara „koji tvrde da nam treba imigracija jer stanovništvo Europe stari.

Imam potpuno drugačije gledište,“ rekao je Salvini. „Vjerujem da sam na vladajućoj poziciji s ciljem da vidim naše mlade kako imaju onoliko djece koliko su imali prije nekoliko godina, a ne da premještamo najbolju afričku mladež u Europu.

Nekulturnim upadom Salvinijev govor popratio je Jean Asselborn koji je mrmljao „bla, bla, bla“, dok je Salvini još govorio.

Asselborn, koji ima funkciju ministra vanjskih poslova Luksemburga, već se ranije žalio da anti-imigracijske stranke imaju težnju „zaštiti kršćanstvo“ te da odbijaju otvoriti granice arapskim i muslimanskim imigrantima, tvrdeći da će takva politika zapravo „uništiti Europu.

Salvini je prokomentirao Asselbornov neumjesni upad riječima: „Možda bi Luksemburg trebao to napraviti, ali u Italiji moramo pomoći ljudima da imaju više djece, a ne dovlačiti moderne robove [iz Afrike] kako bi zamijenili djecu koju nemamo.

Asselborn je na ovaj komentar poludio i visokim tonom uzvratio: „Gospodine, u Luksemburgu smo iskazali dobrodošlicu tisućama Talijana koji su došli raditi u našu zemlju, kao imigranti, tako da bi vi u Italiji imali novac za vašu djecu.

Ironija pak leži u činjenici da, dok talijanski državljani, kao i mnogi državljani jugoistočne Europe, odlaze raditi na Zapad, imigranti iz Afrike i sa Bliskog istoka odlaze u iste zemlje radi – velikih socijalnih naknada, besplatnog smještaja i drugih privilegija koje Europljani nemaju.

Salvini je iskustvo sa konferencije podijelio na Twitteru, komentirajući kako je Luksemburg tek „porezni raj koji ne može davati lekcije Italiji.