Talijanski ministar unutarnjih poslova ostao je pri svojim stavovima kada je u pitanju imigracija, a nakon što su sicilijanski tužitelji pokrenuli istragu oko navodnog ilegalnog zatvaranja i otmice vezane za odbijanjeiskrcaja 134 imigranta u Cataniji, prenosi RT.

Tužitelj iz Agrigenta službeno je zatražio moje osobne podatke. Da napravi što??? Ne trošite vrijeme, ja ću vam ih dati. Matteo Salvini, rođen u Milanu 9/3/1973, stanuje u Milanu u ulici xxx, talijanski državljanin,napisao je na svojoj Facebook stranici nakon objave o istrazi.

Ponosan sam ako me želite ispitati i uhititi me zbog toga što branim granice i sigurnost moje zemlje, iskazujem vam dobrodošlicu raširenih ruku,“ dodao je Salvini.

Naime, tužiteljstvo je u srijedu pokrenulo istragu i obavilo razgovore s osobljem ministarstva unutarnjih poslova u Rimu, prije nego li je Salvini osvanuo kao glavni predmet istrage u subotu popodne.

Radi se o slučaju broda Diciotti, koji je pristao u luci Catania sa 177 imigranata, većinom iz Eritreje, a koji su pokupljeni iz drugog broda nedaleko od otoka Lampedusa.

Salvini je inzistirao da imigrante preuzme Malta, kroz čije vode je prošao brod. No, Malta je takav prijedlog odbila.

Potom su talijanske vlasti zatražile od članica EU da prihvate kvote kao uvjet za njihov iskrcaj u Italiji. Prijedlog su prihvatile Irska i – Albanija – koja nije članica EU. Svaka od njih bila je spremna primiti po 25 imigranata. Od ostalih, 43-oje djece i žena iskrcalo se u Cataniji.

U međuvremenu je talijanski premijer Luigi Di Maio zaprijetio povlačenjem 20 milijardi eura koje svake godine Italija uplaćuje Europskoj uniji, ukoliko se članice ne pobrinu za imigrante.

Italija je od 2014. primila preko 650.000 imigranata.