Bivši talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini suočen je s kaznom do 15 godina zatvora u kontroverznom suđenju zbog njegove naredbe iz 2019. da spriječi ulazak u Italiju imigranata koje su pokupile nevladine organizacije dok su prelazili Sredozemno more.

Suđenje, koje je počelo u subotu u Palermu, govori o jednom konkretnom incidentu među desecima koji su se dogodili tijekom Salvinijeva mandata kao ministra unutarnjih poslova. To se odnosi na njegovo odbijanje da dopusti iskrcavanje 147 migranata u Lampedusi u kolovozu 2019. Spor je trajao oko 19 dana prije nego što je sud odbacio zabranu ulaska privatnih spasilačkih brodova u talijanske vode.

Salvini je obnašao dužnosti potpredsjednika vlade i ministra unutarnjih poslova u koalicijskoj vladi s Pokretom pet zvjezdica (M5S). Optužen je za zlouporabu ovlasti i otmicu migranata, a prijeti mu i do 15 godina zatvora ako bude osuđen.

Suđenje je u početku bilo zakazano za 15. rujna, ali je odgođeno za više od mjesec dana kako bi se mogla pronaći veća sudnica u koju bi se moglo smjestiti više ljudi zainteresiranih za postupak, uključujući i novinare.

Prkosni Salvini objavio je na Twitteru fotografiju s mjesta događaja, rekavši da njegov kazneni progon „zahtijevaju ljevica i obožavatelji ilegalne imigracije“. Uoči saslušanja rekao je kako ilegalni imigranti u Italiju stižu u velikim brojevima pod sadašnjom vladom i da je jednostavno obavljao svoju dužnost ministra unutarnjih poslova kada je pokušao zaustaviti priljev.