Salvini o proračunu: „Ako EU kaže da to ne smijem, mene nije briga, ja ću to učiniti“

Foto: Piero Cruciatti / AFP

Talijanski zamjenik premijera Matteo Salvini u subotu je poručio Europskoj Uniji da ga „nije briga“ ako Europska komisija odbaci talijanski prijedlog proračuna.

Nitko u Buxellesu mi ne može reći da nije vrijeme za to. Ako Bruxelles kaže da to ne smijem učiniti, mene nije briga, ja ću to svejedno učiniti.

Talijanska koalicijska vlada izradila je prijedlog proračuna koji povećava potrošnju, stavlja javni deficit na 2,4 posto bruto domaćeg proizvoda za naredne tri godine, što će vjerojatno premašiti trenutni javni dug koji se nalazi na 131 posto BDP-a.

Prijašnja vlada težila je deficitu od 0,8 posto BDP-a, što bi pomoglo smanjenju duga, ali bi vjerojatno ugrozilo ekonomski rast.

Dužnosnici EU upozorili su da su zabrinuti zbog najavljenog talijanskog deficita, što je posljedično uzburkalo financijska tržišta i poskupilo kredite talijanskoj vlasti.

To je proračun koji prelazi granice naših zajedničkih vrijednosti“, kazao je Pierre Moscovici, koji vodi odjel za financije i ekonomiju pri Europskoj komisiji.

Talijanski predsjednik Mattarella također je iskazao zabrinutost, te upozorio vladu da ustav zahtjeva stabilan proračun i održivi javni dug.

Salvini je na to odgovorio da „nakon godina i proračuna koje nam je diktirala Europska Unija, konačno smo promijenili smjer i ulažemo u našu budućnost i naš rast“.