Salvini: „Oni koji pomažu ilegalnim imigrantima mrze Talijane“

Vremena kad su gradonačelnici Palerma, Firence i Napulja mogli profitirati na ilegalnim imigrantima su završena, poručio je talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, obećavši da će oni koji se protive novim vladinim mjera morati odgovarati pred zakonom.

Oni koji pomažu ilegalnim imigrantima mrze Talijane“, rekao je Salvini i poručio da je gradonačelnici gradova koji se budu suprotstavljali novim vladinim mjerama „odgovarati pred zakonom i poviješću“. Da se ne radi o praznim prijetnjama pokazuje primjer bivšeg gradonačelnika kalabrijskog grada Riace koji se trenutno nalazi u kućnom pritvoru pod optužbom da pomagao ilegalnu imigraciju.

Neki od gradonačelnika s radošću gledaju na vremena masovne imigracije, no za njih je zabava gotova!

[do_widget id=text-53]

Pod „neki od gradonačelnika“ ponajprije misli na gradonačelnike Palerma, Firence i Napulja, kojima je poručio da radije napuste svoje pozicije. Sva trojica gradonačelnika inzistiraju na tome da su dijelovi Salvinijevih sigurnosnih odredbi usmjerenih na suzbijanje ilegalne imigracije neustavni, te da će ih odbiti provoditi.

Prema novim odredbama, imigranti se više ne mogu prijaviti za stalni boravak nakon dvogodišnjeg statusa tražitelja azila, no gradonačelnik Palerma Leoluca Orlando želi nastaviti tu praksu. Orlando smatra da njegov otpor mjerama „nije čin građanskog neposluha ili svjesnog negiranja zakona, već primjena ustavnih prava koja su zagarantirana svima koji žive u toj zemlji“. Orlando je također poručio da namjerava pred ustavnim sudom osporiti nove vladine mjere.

Njegov stav poduprli su gradonačelnici Firence i Napulja, koji su poručili da se neće pridržavati zakona, te da će otvoriti svoje gradove novim imigrantima. Napuljski gradonačelnik Luigi de Magistris dodao je da će otvoriti luku za brod Sea Watch, koji doprema ilegalne imigrante preuzete na Mediteranu, a koji već dva tjedna ima problema naći luku u kojoj će iskrcati svoj teret.

Na tu izjavu Salvini je odgovorio da sve talijanske luke ostaju zatvorene za brodove koji prevoze imigrante. Salvinijev kolega i potpredsjednik vlade Luigi Di Maio nazvao je pobunu gradonačelnika predizbornom kampanjom.

IZVORRT