Foto: Reuters / Alessandro Bianchi / Benoit Tessier

Javna zavada talijanske političke vlasti i francuskog predsjednika Macrona već je općepoznata stvar. Potpredsjednik talijanske vlade Matteo Salvini, koji je i najčešći kritičar Macrona, ovaj put je javno dao podršku takozvanim Žutim prslucima, koji već više od mjesec dana prosvjeduju u Fancuskoj, a čiji prosvjedi nerijetko eskaliraju i dovedu do sukoba s policijom.

Podupirem iskrene građane koji prosvjeduju protiv predsjednika koji vlada protiv volje svojeg naroda“, poručio je Salvini. Salvini je istodobno poručio da osuđuje nasilje koje je prisutno na tim prosvjedima.

Njegov kolega Luigi Di Maio također je dao javnu podršku Žutim prslucima, te im poručio da „ne posustanu“. Di Maio je izjavio da su političari, kako u Francuskoj tako i u Italiji, „oglušili na potrebe građana koji su isključeni iz odlučivanja o stvarima koje bitno utječu na njihov život“.

Macron i Salvini imaju posebno burnu povijest političkog rivalstva i javnog međusobnog prozivanja. Nedavno je Salvini francuskog predsjednika nazvao „pokusnim kunićem koji je izabran da održi elitistički politički sustav“.

IZVORRT