Na krilima velike popularnosti koju trenutno uživa, Matteo Salvini, predsjednik jedne od dvije stranke vladajuće koalicije, zalaže se za raspisivanje prijevremenih izbora, na koje će Liga izaći sama, a gdje se nada pridobiti više od 40 posto glasova, što bi mu bilo dovoljno za formiranje samostalne vlade bez koalicije.

Salvini je već pozvao premijera da proglasi raspad vlade, tražeći glasanje o povjerenju vladi i raspisivanje novih izbora.

Konačan raspad odnosa unutar vladajuće koalicije uslijedio je nakon neslaganja oko vitalnog prometnog projekta brzinske pruge prema Francuskoj.

Talijanska vlada bilježi sve više nestabilnosti proteklih mjeseci. Iako do izražaja dolaze fundamentalne razlike između dviju stranaka na prvi pogled različitih svjetonazora, odnose je narušila i promjena odnosa popularnosti dviju stranaka u talijanskom društvu.

U vrijeme izbora, ljevičarski Pokret pet zvjezdica bio je najjača individualna stranka u Italiji s 32 posto osvojenih glasova, dok je desničarska Liga osvojila 17 posto glasova. Nakon stupanja u koaliciju i dolaska na vlast, talijanski potpredsjednik vlade i predsjednik Lige Matteo Salvini apsolutno je političkim i medijskim prostorom u Italiji. Malo tko u Europi zna ime talijanskog premijera, ali svi znaju tko je Salvini.

Posljednje ankete i rezultati izbora za Europski parlament pokazuju da su se odnosi bitno promijenili te da Liga može računati na podršku oko 40 posto glasača, dok je Pokret pet zvjezdica pao na 17 posto potpore glasača. Pored toga, istraživanja javnog mnijenja pokazala su da 56 posto Talijana ima povjerenje u Salvinija, a čak 63 posto ispitanika izjavilo je da odobrava njegovu anti-imigracijsku politiku.

Ono čemu se Salvini nada jest da će na prijevremenim izborima uspjeti osvojiti 40 posto glasova, a u slučaju da mu nedostaje koji postotak može računati na podršku svjetonazorski bliske stranke Fratelli d’Italia.