Salvini: „Zatvorit ćemo zračne luke ako nam Njemačka počne vraćati imigrante“

Ako netko u Berlinu ili Bruxellesu planira u Italiju vraćati imigrante putem neodobrenih čarter letova, taj mora znati da to neće moći, zatvorit ćemo zračne luke“, poručio je talijanski zamjenik premijera Matteo Salvini, nakon natpisa u medijima da Njemačka namjerava početi vraćati dio imigranata koji su u tu zemlju došli preko Italije, kao prve zemlje ulaska u EU.

Prvi takav let s tražiteljima azila iz Njemačke, navodno bi trebao poletjeti ovaj utorak. La Repubblica piše da je njemačka Agencija za izbjeglice i migracije (BAMF) već poslala desetke pismenih obavijesti budućim povratnicima o planiranom preseljenju u Italiju.

Njemačka novinska agencija DPA tqakođer je već pisala o tim planovima, no tu informaciju nisu niti potvrdile niti zanijekale njemačke vlasti. U Rimu strahuju da bi Njemačka mogla natrag poslati do 40.000 imigranata.

Njemačka i Italija još nisu postigle nikakav sporazum o repatrijaciji imigranata, unatoč tvrdnjama njemačkog ministra unutarnjih poslova Seehofera da je takav sporazum postignut. Njegove tvrdnje već je idući dan negirao njegov talijanski kolega Salvini.

Salvinijev koalicijski partner i drugi zamjenik premijera, Luigi Di Maio, također je odbacio ideju prihvata imigranata iz Njemačke. „Da bismo pristali na takvo nešto treba nam sporazum, a takav sporazum nismo potpisali“, izjavio je Di Maio.