Foto: Marco Bertorello / AFP

Još samo naivna djeca vjeruju da demokracija doista postoji osim slova na papiru, te da je volja naroda imalo bitna vlastodršcima. No, da bi čitava stvar bila još bizarnija potrudili su se talijanski parlament i lokalno sudstvo koji su odlučili bivšem talijanskom ministru unutarnjih poslova skinuti imunitet i suditi mu jer je kao ministar i potpredsjednik vlade odlučio zabraniti masovno dovlačenje ilegalnih imigranata u zemlju.

Talijanski parlamentarci u srijedu su izglasali ukidanje imuniteta bivšem ministru unutarnjih poslova Matteu Salviniju zbog istrage i suđenja za optužbe da je nezakonito prošle godine zabranio ulaz brodovima s imigrantima u Italiju.

Ova odluka omogućuje sudu na Siciliji da podigne optužnicu protiv Salvinija zbog optužbe da je više od 100 imigranata šest dana bilo blokirano na brodu obalne straže dok se čekala odluka drugih zemalja članica EU o njihovoj distribuciji. Sud je u obrazloženju svoje odluke taj Salvinijev potez usporedio s otmicom.

Salvini bi za ovu optužbu mogao provesti 15 godina u zatvoru i moglo bi mu biti zabranjeno buduće obnašanje državnih dužnosti.

Na optužbe Salvini odgovara da je spreman izaći pred sud i da vjeruje u njegovu nepristranost, te da je sve radio u interesu svoje zemlje.

No to nije jedina optužnica koja ga tereti za isti oblik djela. Prošli mjesec je drugi lokalni sud na Siciliji preporučio da se Salvinija optuži za zaseban slučaj nedopuštanja brodova s imigrantima da pristanu u talijanske luke.

Dok je Salvini još bio dio koalicijske vlade sudovi su također tražili skidanje imuniteta zbog sličnog slučaja iz kolovoza 2018. godine, no tada je u njegovu obranu u parlamentu stao i Pokret pet zvjezdica, tadašnji koalicijski partner, koji mu je ovaj put okrenuo leđa i glasao za skidanje imuniteta.