Istraživanje koje su proveli The Economist i YouGov pokazalo je da samo 13% odraslih Amerikanaca vjeruje da bi bila dobra ideja rasporediti trupe za borbu protiv Rusa u Ukrajini. Zapravo, podrška za borbenu misiju na pragu Moskve je toliko niska da više Amerikanaca (17%) podržava povlačenje iz NATO-a nego sukob s ruskom vojskom. Anketa je pokazala da 55% Amerikanaca vjeruje da bi slanje borbenih trupa u Ukrajinu bila loša ideja, dok 33% nije sigurno.

Nalazi o javnom mnijenju dolaze u trenutku kada se SAD i njihovi saveznici iz NATO-a zavjetuju da će uvesti stroge sankcije Moskvi – ali ne i rasporediti trupe – ako Rusija napadne Ukrajinu. Glavni sigurnosni savjetnik predsjednika Joea Bidena, Jake Sullivan, ponovio je u nedjelju da je Rusija u poziciji da u svakom trenutku pokrene napad na Ukrajinu.

Rusija je zanijekala da ima bilo kakvu namjeru invazije na Ukrajinu i okrivila SAD i druge članice NATO-a za eskalaciju napetosti u istočnoj Europi. Moskva je prošlog prosinca poslala sigurnosne prijedloge Washingtonu – među njima i zabranu pridruživanja Ukrajine NATO-u – ali američki državni tajnik Antony Blinken inzistirao je da će savez držati svoja vrata otvorena za buduće nove članice.

Anketa Economist/YouGov pokazala je da svaki četvrti Amerikanac uopće ne zna je li Ukrajina saveznik ili neprijatelj SAD-a. Manje od polovice ispitanika moglo je dati mišljenje o ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom. Oni koji su dali pogled na Zelenskog bili su otprilike ravnomjerno podijeljeni između povoljnih i nepovoljnih. Samo 43% sudionika ankete reklo je da bi Ukrajini trebalo omogućiti ulazak u NATO, dok je 42% bilo neodlučno.