Samo 18 posto Nijemaca se ne boji javno iznositi svoje stavove

Freedom of Speech

Istraživanje koje je prošle godine proveo Institute for Demoskopie Allensbach pokazalo je da se velika većina Nijemaca boji javnog iskazivanja svojeg mišljenja o raznim političkim temama, dok se gotovo polovica njih boji otvoreno govoriti i među vlastitim prijateljima i poznanicima.

Iako moderna Njemačka slovi kao demokratsko društvo, činjenica je da je u toj zemlji čak i zakonom zabranjeno iznositi određene političke, pa čak i povjesničarske stavove. Postoje tabu teme o kojima se jednostavno ne smije pričati, osim na način koji to dopušta vladajuća struktura i njezin svjetonazor.

Čak i bez postojanja zakonske represije, mnoge teme i pogledi su jednostavno „društveno neprihvatljivi“ i za njihovo iznošenje biste mogli snositi određene posljedice.

Anketa koja je provedena nad 1.283 osobe starije od 16 godina, pokazala je da se 59 posto Nijemaca usudi otvoreno iznositi stavove pred svojim prijateljima, dok se samo 18 posto njih to usudi u javnom prostoru.

Također, samo 17 posto je izjavilo da se slobodno izražavaju na internetu. 41 posto ispitanika rekao je da je politička korektnost u Njemačkoj pretjerana, a 35 posto njih je zaključilo da je sloboda izražavanja moguća samo u privatnosti.