Samo 38 posto Amerikanaca odobrava način na koji Biden obnaša predsjedničku dužnost

Foto: Drew Angerer

Ocjena odobravanja mandata predsjednika Joea Bidena bliži se najnižoj u cijelom njegovom predsjedavanju, pokazala je srpanjska anketa IBD/TIPP.

Istraživanje je pokazalo da 38 posto odraslih Amerikanaca odobrava Bidenovo upravljanje predsjedničkim položajem, u usporedbi s 51 posto koji to ne odobrava. Drugim riječima, 80-godišnjak ima neto odobravanje od -13, više od -11 odobravanja u lipnju i -6 u svibnju, kada 43 posto nije odobravalo njegov radni učinak.

Anketa je dio pada pripisala gubitku podrške unutar Bidenove baze u posljednjih nekoliko mjeseci. U ožujku je, na primjer, 83 posto demokrata odobravalo Bidenov učinak na poslu, a deset posto nije odobravalo. U srpnju, 19 posto nije odobravalo Bidena – povećanje od devet bodova.

U međuvremenu, sve više republikanaca ne odobrava Bidena, skočivši s 85 posto negodovanja prije dva mjeseca na 89 posto neodobravanja sada.

Dok se Bidenovo odobravanje od strane neovisnih donekle poboljšalo, većina, 56 posto, i dalje ga ne odobrava. Biden također ne uspijeva pridobiti Amerikance za politiku, budući da većina – 51 posto – ne odobrava njegovo upravljanje gospodarstvom.

Nadalje, Bidenovo odobravanje među diplomiranim studentima skliznulo je nakon što je Vrhovni sud ukinuo prijenos duga njegove administracije za studentski kredit. U svibnju je 55 posto diplomiranih studenata odobravalo Bidena, a ta je brojka pala na 52 posto u lipnju i 48 posto u srpnju. Konačna brojka uslijedila je nakon što je Vrhovni sud poništio prijenos duga.

Istraživanje je provedeno od 5. do 9. srpnja 2023. među 1341 odraslom osobom. Ima +/- 2,7 posto margine pogreške.