Foto: Wolfgang Rattay / Reuters

Samo 4 od 128 zrakoplova Eurofighter Typhoon njemačkog ratnog zrakoplovstva spremno je za izvršavanje borbenih misija uslijed neispravnog obrambenog sustava i nedostatka raketa zrak-zrak.

Ključni problem je neispravna naprava Defensive Aids Sub-System (DASS), dizajnirana za detekciju raketnog napada na zrakoplov, koja upozorava pilota na nadolazeću prijetnju i priprema otpuštanje obrambenih mamaca za projektile.

DASS je ključna komponenta obrambenog sustava zrakoplova, koja mora biti uključena pri svakoj borbenoj misiji kako bi se poboljšala zaštita od neprijateljskih protuzračnih raketnih sustava.

Luftwaffe ima problema sa zamjenom defektnih dijelova kojih nema dovoljno na tržištu, ponajviše iz razloga što je proizvođač istih prodan drugoj tvrtki.

No to nije jedini problem ovog zrakoplova, veliki problem je i nedostatak kompatibilnih raketa zrak-zrak kojih jednostavno nema dovoljno na tržištu.

Uslijed navedenih problema, samo 4 zrakoplova iz čitave Eurofighter flote spremni su obavljati borbene misije, čime indirektno Njemačka više nije u stanju izvršavati preuzete NATO obveze.

No ovo nije prvi takav problem njemačkog ratnog zrakoplovstva koji je nedavno izašao u javnost. Prošli mjesec javnost je doznala da niti njemačka flota Tornado zrakoplova nije u stanju izvršavati potrebne NATO obveze, odnosno u punoj funkciji je samo 10 od ukupno 97 Tornado zrakoplova.

IZVORSpiegel