Samo 7 posto Talijana smatra da je politika EU dobra za njihovu zemlju

Gotovo dvije trećine talijana, njih oko 60 posto izjavilo je da gubi povjerenju u Europsku Uniju, dok njih samo 7 posto smatra da ta međunarodna institucija radi dobro za njihovu zemlju. Ovi rezultati nedavne ankete dolaze uoči sukoba talijanske vlade i briselske administracije po pitanju prijedloga talijanskog proračuna. Vladajuća koalicija odbija promijeniti proračun i smanjiti potrošnju na zahtjev Europske Komisije.

Talijanska vlada inzistira na tome da neće promijeniti predviđeni deficit od 2,4 posto za 2019. godinu, koji je nužan za ispunjenje predizbornih obećanja, ali je u sukobu sa smjernicama EU o štednji. Europska Komisija odredila je utorak kao krajnji rok za očitovanje talijanske vlade o predviđenom deficitu.

Dvije trećine Talijana smatra da europska politika šteti talijanskoj proizvodi, posebno na području prehrambene industrije, dok njih samo 10 posto smatra da je europska politika korisna za taj proizvodni sektor.

Za potrebe provedbe ankete, Istituto Ixe je u razdoblju od 28. rujna do 5. listopada razgovarao s 1.000 talijanskih građana.

IZVORExpress