Nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, samo 8,5 posto zapadnih tvrtki koje posluju u Rusiji zapravo je otišlo, unatoč tome što su mnogi najavili odlazak iz zemlje.

Dok su zapadne tvrtke poput McDonald’sa, Ikee i drugih poznatih marki rasprodale ili su u procesu rasprodaje svojih operacija u Rusiji nakon invazije na Ukrajinu i kasnijih sankcija protiv Moskve, takve su tvrtke u manjini.

Izvješće čiji su autori profesor ekonomije Simon Evenett sa Sveučilišta St Gallen u Švicarskoj i Niccolò Pisani, profesor strategije i međunarodnog poslovanja na IMD Business School, kaže da je samo 120 od 1.400 zapadnih tvrtki koje su ispitali napustilo rusko tržište, Izvještava Yle.

“Rezultati našeg istraživanja ponavljaju obrazac poznat iz povijesti”, rekao je profesor Evenett. “Kada su tvrtke pod pritiskom da dobrovoljno napuste zemlju u geopolitičkom sukobu, obično vidimo nekoliko izlaza. Ista se stvar dogodila u Južnoj Africi u doba apartheida.”

Prema Yleu, dio razloga za ovaj fenomen mogao bi se objasniti činjenicom da je ruska vlada otežala tvrtkama da se povuku iz Rusije.

Energetska korporacija Fortum, na primjer, izjavila je da želi napustiti Rusiju, ali zahtijeva odobrenje ruske vlade.

Prošle godine, izvještaji su također tvrdili da je Rusija prijetila da će zaplijeniti imovinu kompanija koje su zaustavile svoje poslovanje.

Druge su tvrtke u međuvremenu uglavnom ignorirale rat i nastavile s uobičajenim poslovanjem u Rusiji.