Samoodrživa dekorativna struktrura – “Solarno živo drvo”

Nedavno smo saznali za izložbu “Hrvatske inovacije – vizionari koji su oblikovali Europu“ koja je predstavljena u Europskom parlamentu u organizaciji zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca. Na toj izložbi europskoj javnosti prikazane su najznačajnije povijesne inovacije Nikole Tesle, Slavoljuba Penkale, Fausta Vrančića, Lavoslava Ružičke i drugih, a također su izložene i suvremene inovacije hrvatskih inovatora među kojima smo uočili jedan zanimljiv proizvod FloraFI, “Samoodrživa dekorativna struktura – Solarno živo drvo” autora Franje Vragolović direktora ECHO GRUPE i glavnog ‘krivca’ za 30-40 inovacija i novih proizvoda nastalih u zadnjih 20-ak godina.

Kontaktirali smo autora ‘strukture’ i postavili mu nekoliko pitanja.

Što je u stvari floraFI.

Samoodrživa dekorativna struktura – Solarno živo drvo (stablo) floraFI je na našem i globalnom tržištu jedinstven inovativni proizvod i projekt za razliku od sličnih rješenja. Prije svega zbog nekoliko potpuno novih značajki od kojih posebno izdvajam “živa struktura” koja u složenom tehnološkom proizvodu objedinjuje osobine biljnog i životinjskog svijeta; ima korjen, deblo, grane, listove, mozak i živčani sustav, hranidbeni sustav, krvotok i srce, komunicira sa okolnim svijetom, fotosintezom proizvodi kisik. Ove osobine u kombinaciji s ostalim ugrađenim tehnološkim osobinama; ambijentalnom rasvjetom,WiFi internetom, punjenjem mobilnih uređaja, posebnim dizajnom i ugrađenim materijalima strukturi daje futuristički izgled i tako uz to što je korisna i oku ugodna, čini ovaj proizvod jedinstvenim na našem i globalnom tržištu i uvelike doprinosi razvoju svijesti kod građana, o potrebi upotrebe obnovljivih izvora energije i kružnoj ekonomiji.

Gdje se sve može primjeniti proizvod  ?

Svojim brojnim ugrađenim funkcijama i osobinama, posebnim dizajnom i naprednim tehnološkim mogućnostima ovaj proizvod otvara veoma široko područje primjene:

Može se postaviti na trgu, rivi, u parku, uzduž šetališta, na odmorištu za bicikliste, u krugu škole ili fakulteta, muzeja i drugih znamenitosti, na kolodvoru, turističkom objektu i na bilo koje mjesto na kojem se okupljaju mještani i turisti, učenici i studenti, mladi i stariji.

Struktura se izvodi u više oblika i veličina a može biti izvedena sa klupama ili bez njih.

Verzija sa klupama cLUPA poslužiti će kao atraktivno mjesto za odmor i druženje i ostaviti poseban ugođaj šetačima koji će moći koristiti mnoge ugrađene funkcionalnosti i prednosti. Može poslužiti kao odmorište za bicikliste jer se osim punjača za mobilne uređaje može ugraditi i priključak za punjenje električnih bicikala kao i oprema za popravak bicikala.

Ako se postavi verzija bez klupa onda do izražaja dolazi njen dizaj, ambijentalna RGB rasvjeta koja može svijetliti u svim bojama i u različitim režimima kao i ugrađena 4G Wi-Fi HotSpot točka za besplatni pristup internetu u krugu same strukture a i znatno šire.

Nadalje, budući da struktura raspolaže sa više nego dovoljno energije i da je opremljena autonomnim sustavom za navodnjavanje može se koristiti i u hortikulturi za navodnjavanje okolnih površina koje želimo ‘zazeleniti’.

Uz to, ugrađena senzorska tehnika omogućava prikupljanje različitih informacija o temperaturi, vlazi, stanju same strukture i dr. koje mogu biti korištene u svrhu održavanja same strukture ili pak dostupne javno za različite svrhe različitim korisnicima. 

Tko su kupci i korisnici ovog proizvoda ?

Svi oni koji na neki način raspolažu, upravljaju i odlučuju o javnim površinama ili privatnim površinama za javnu upotrebu; općine i gradovi, županije, državne ustanove, turističke zajednice, škole i fakulteti, komunalna poduzeća, ugostiteljski i turistički objekti i sl.

Postoje i neka druga “pametna rješenja”. Možete li ih usporediti sa svojim solarnim drvetom FloraFI.

Naše solarno živo drvo FloraFI svojim osobinama daleko nadmašuje druge proizvode iz kategorije ‘Inteligenta urbana oprema’. Tako npr. FloraFI ima ‘solarnu snagu’ 4 do 5” puta veću, daleko atraktivnije izgleda, ima 3-4 puta više mjesta za sjedenje nego tzv. “pametne klupe” a i druge osobine su brojnije i funkcionalnije.

Dali je struktura FloraFI ovakva kakva je sada konačan proizvod ?

Nipošto. Nabrojane osobine i funkcionalnosti nisu konačne. Strukturu konstantno usavršavamo u dizajnerskom smislu a već sada postoji nekoliko izvedbi s obzirom na sam dizajn proizvoda. Za posebne kupce i namjene strukturu floraFI nadograđujemo sa novim osobinama o kojima nebih u ovom trenutku.

Što još nudite u ovoj kategoriji proizvoda ?

Struktura floraFI nam je najnoviji proizvod a ECHO GRUPA nudi , smatram najširi spektar inteligentne urbane opreme, opreme za javne površine; parkirne sustave za zatvorena i otvorena parkirališta, interaktivne info kioske i rješenja za javno informiranje, odmorišta za bicikliste pa i “pametne klupe” ako treba iako one nemaju baš neku uporabnu vrijednost, pa radije forsiramo naše “Solarno živo stablo” sa klupama.