Lokalna uprava San Francisca očekuje da će potrošiti do 1,7 milijuna dolara za izgradnju samo jednog javnog WC-a – što nije kap koja je prelila čašu za grad koji godišnje dobije tisuće pritužbi na fekalije na svojim pločnicima – a procjenjuje se da će za dovršetak projekta trebati tri godine.

Gradski čelnici trebali su se okupiti u srijedu poslijepodne na gradskom trgu Noe Valley kako bi pohvalili svoj uspjeh u dobivanju državnih sredstava za skupi WC, prema javnoj obavijesti za događaj. Objekt će navodno biti velik samo 150 četvornih metara i neće biti spreman za korištenje do 2025. godine, ako sve bude išlo prema planovima.

Procijenjena cijena jednaka je srednjoj cijeni četiri puta veće kuće u SAD-u, prema najnovijim podacima vlade o stambenom sektoru. Gradski dužnosnici San Francisca naveli su u izjavi da brojka ne uključuje samo izgradnju, već i projektiranje kupaonice, traženje javnog mišljenja i dobivanje lokalnih i državnih dozvola.

Odbor za reviziju graditeljskog dizajna lokalnog Povjerenstva za umjetnost provest će “pregled u više faza” kako bi se osiguralo da su planovi najviše kvalitete i “prikladni kontekstu”. Knight je dodao da će Nadzorni odbor San Francisca, gradski Odbor za rekreaciju i parkove i državna regulatorna tijela za okoliš također morati potpisati dizajn zahoda. Sindikalni radnici će graditi objekt. “Iako ovo nije najjeftiniji način gradnje, on odražava vrijednosti San Francisca”, stoji u priopćenju grada.

Gradonačelnica San Francisca London Breed prošlog je prosinca proglasila izvanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, samo nekoliko dana nakon što je najavila rat protiv kriminala, droge i javne nužde. Grad godišnje primi oko 30.000 pritužbi na izmet na javnim mjestima. Gradski program za pružanje prijenosnih javnih zahoda u najugroženijim četvrtima koštao je procijenjenih 28,50 dolara po ispiranju od 2019., što odražava visoke troškove održavanja i čišćenja.