Santa Muerte – meksički „svetac“ i zaštitnik smrti

Hodočasnici hrle u grad Tepatepec u pokrajini Hidlago, Meksiko, kako bi odali počast Svetoj Smrti (Santa Muerte), zaštitniku smrti kojeg čak smatraju i svecem.

Mnogi smatraju da je to nešto loše, ali to je dio crkve. Mnogi misle da je to za loše stvari, ali mi samo tražimo dobre stvari od njega“, rekao je jedan od hodočasnika.

Santa Muerte je popularna ličnost među siromašnijom populacijom latinske Amerike, a ima oko 12 milijuna štovatelja. Sljedbenici se mole kosturskom „svecu“ da ih izliječi od bolesti, pazi na njihovu obitelj, donosi im sreću i blagostanje, te pomaže u ljubavi.

Izvori ovog vjerojanja su obavijeni tajnom, no većina misli da je to zapravo kombinacija katoličanstva i štovanja aztečkog božanstva Mictecacihuatl, kraljice podzemlja i zagrobnog života.

Santa Muerte nije priznata niti odobrena od Katoličke crkve, štoviše, službena crkva osuđuje ovo štovanje kao „slavljenje smrti i pakla“, te blasfemiju.

No ipak, Santa Muerte privlači mnoge u tom kraju svijeta. Vrlo je popularna i među meksičkim narko kartelima, koji često prakticiraju ritualna ubojstva s ciljem „prinošenja žrtava“.

Autor: Ivica Mandekić