Sarkozy: „SAD koriste Ukrajinu da oslabe Europu, a najviše profitira Kina“

Foto: Pascal Pochard-Casabianca / AFP

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjasnio se protiv pristupanja Ukrajine EU-u i NATO-u, tvrdeći da taj potez ne bi donio mir Europi i da bi umanjio neovisnost kontinenta.

Govoreći za televizijsku postaju France 5 u srijedu, Sarkozy je ponovio svoje pozive na kompromis između Moskve i Kijeva, ističući da je sukob već odnio živote oko pola milijuna ljudi, od kojih su većina Ukrajinci.

“Ali mi nastavljamo jer su na Bulevaru Saint-Germain vrlo hrabri u smislu slanja mladih Ukrajinaca u smrt”, dodao je, misleći na ulicu koja je stekla reputaciju kao mjesto za žestoke političke rasprave među francuskim intelektualcima.

Osuđujući Rusiju kao “agresora” u sukobu, Sarkozy je rekao kako vjeruje da pristupanje Ukrajine NATO-u i EU – što Kijev traži – neće dovesti do mira. “Jer ako uvedete Ukrajinu u Europu, ojačat ćete američku Europu jer istočnoeuropskim zemljama dominira SAD”, istaknuo je.

Prema Sarkozyju, dok Ukrajina u biti izražava želje Amerike jer se uvelike oslanja na vojnu pomoć Washingtona, isto ne vrijedi za odnose između Washingtona i Pariza. “Francuska ima jedinstven glas… i ne slaže se s američkim interesima”, rekao je.

Ponavljajući da želi da Francuska podupre Ukrajinu, Sarkozy je rekao kako vjeruje da bi Ukrajina s vremenom trebala dobiti sigurnosna jamstva od Zapada, ali mora ostati neutralna i nastaviti služiti kao “most između slavenskog svijeta Rusije i nas”.

“Ne možemo nastaviti ratovati jednostavno govoreći: ‘Više oružja, više smrti, više otpora.’ Kako se izvući iz ovoga?” upitao.

Ustvrdio je da sukob u Ukrajini koristi samo Kini, koja, kako je rekao, dobiva na snazi udvaranjem svojim partnerima u gospodarskoj skupini BRICS-a, i SAD-u, koji profitira od prodaje oružja i viših cijena ukapljenog prirodnog plina.

Prošlog je tjedna Sarkozy sugerirao da bi bilo kakav kompromis s Moskvom uključivao priznavanje Krima kao dijela Rusije, što je izjava koja je izazvala bijes u Kijevu, a Mihail Podoliak, pomoćnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, nazvao je prijedlog “kriminalnim” i optužio Sarkozyja za suučesništvo u organiziranju “genocida i rata”.