Sastanak Trumpa i Kim Jong-una ipak nije u potpunosti otkazan

Odluka američkog predsjednika da otkaže sastanak sa sjevernokorejskim vođom „nije u skladu sa svjetskim interesima i željama“, poručila je vlada u Pjongjangu.

Pjongjang je „voljan razriješiti nesporazume sa SAD-om“, poručio je ministar vanjskih poslova Kim Kye-gwan.

Naš cilj i želja su učiniti sve za mir i stabilnost korejskog poluotoka i čovječanstva, i to se nije promijenilo, te smo uvijek voljni dati vremena i priliku američkoj strani. Poručujemo SAD-u da i dalje postoji volja da se bilo kad sjedne za zajednički stol i razriješi probleme.

Sastanak Donalda Trumpa i Kim Jong-una bio je predviđen za 12. lipnja u Singapuru, no nakon američkih vojnih vježbi s Južnom Korejom i otvoreno prijetećih poruka predstavnika američke administracije, koji su poručili da Sjevernu Koreju očekuje sudbina Libije ako se ne odrekne nuklearnog oružja, došlo je do ponovnog zaoštravanja odnosa između dviju zemalja.

Rezultat svega bilo je otkazivanje najavljenog sastanka od strane američkog predsjednika, i to nakon što je Sjeverna Koreja učinila velik korak i zatvorila, te uništila svoj poligon za nuklearna testiranja.

Američki predsjednik ponovno se oglasio po tom pitanju u petak, te objavio da su pregovori sa Sjevernom Korejom i dalje u tijeku, te da postoji mogućnost da se sastanak predviđen za 12. lipnja ipak održi.

Vidjet ćemo što će se dogoditi. U pregovorima smo s njima upravo sada. To bi se čak moglo i održati 12. lipnja, mi to želimo“, izjavio je Trump.