Saudijci upozoravaju Zapad da ne nameće ograničenja cijene nafte – u protivnom obustavljaju opskrbu

Foto: AFP / Karim Sahib

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman upozorio je zapadne države da ne ograničavaju cijenu sirove nafte koju kraljevstvo isporučuje, dodajući da bi bilo kakvi pokušaji nametanja gornje granice bili suočeni s prekidom prodaje i smanjenjem proizvodnje. Dodao je da će i drugi veliki proizvođači nafte najvjerojatnije slijediti taj primjer.

“Dakle, ako se uvede ograničenje cijena na izvoz saudijske nafte, nećemo prodavati naftu nijednoj zemlji koja nameće ograničenje cijena na našu opskrbu i smanjit ćemo proizvodnju nafte, a ne bi me iznenadilo da to učine i drugi”, rekao je bin Salman u razgovoru za Energy Intelligence u utorak.

Prema ministru, politike ograničenja cijena neizbježno pogoršavaju nestabilnost i volatilnost tržišta i negativno bi utjecale na cjelokupnu naftnu industriju diljem svijeta.

Usporedio je ograničenje cijena nafte s američkim prijedlogom da se usvoji tzv. NOPEC zakonodavstvo, istaknuvši da su potencijalni utjecaji takvih mjera na tržište nafte slični. NOPEC (Zakon o zabrani kartela za proizvodnju i izvoz nafte) omogućio bi da OPEC i nacionalne naftne kompanije budu tužene prema antimonopolskom zakonu SAD-a za pokušaje protiv tržišnog natjecanja da se ograniči globalna opskrba naftom i posljedični utjecaj na cijene sirove nafte.

U prosincu su EU, države G7 i njihovi saveznici uveli kolektivnu zabranu izvoza ruske nafte morskim putem, zajedno s ograničenjem cijene od 60 dolara po barelu. Još jedan embargo kojim se zabranjuje gotovo sav uvoz ruskih naftnih derivata, kao i uvođenje ograničenja cijena dizela i drugih naftnih derivata, stupio je na snagu 5. veljače.

Moskva se usprotivila bilo kakvim pokušajima ograničavanja cijene izvoza energije. Ruske vlasti zabranile su bilo kakve poslove s naftom prema shemi ograničenja cijena. U veljači je Rusija objavila planove za dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte u ožujku za 500.000 barela dnevno jer zaustavlja prodaju kupcima koji se pridržavaju gornje granice cijena koju je nametnuo Zapad.

Prema saudijskom ministru za naftu, politika koju provodi Zapad dodaje “nove slojeve rizika i neizvjesnosti” globalnom tržištu nafte “u vrijeme kada su jasnoća i stabilnost najpotrebniji”.