Saudijska Arabija – dječaku odrubili glavu jer je „krive vjere“

Šestogodišnji dječak obezglavljen je ispred svoje majke u Saudijskoj Arabiji zato što pripada „krivoj“ grani islama, prenosi britanski Mirror. Dijete je navodno ubijeno u muslimanima svetom gradu Medini, prilikom posjete hramu proroka Muhameda.

Dječak Zakaria Al-Jaber i njegova majka posjetili su hram proroka Muhameda u Medini, gdje su im prišli nepoznati muškarci i pitali ih jesu li oni šijti.

Majka je navodno odgovorila potvrdno, te se nakon nekoliko minuta pored njih zaustavio automobil iz kojeg su izašli muškarci i oteli joj dječaka iz ruku. Dječaka su muškarci slomljenim staklom opetovano ubadali u vrat sve dok mu nisu odrezali glavu. Nitko navodno nije reagirao, a još se ne znaju niti rezultati istrage.

Fotografija malog Zakarije

Saudijska Arabija većinski je sunitska zemlja, a sljedbenici drugih vjerskih denominacija, uključujući druge grane islama, često su metama progona i nasilja.

Shia Rights Watch, američka organizacija za prava šijta izdala je priopćenje povodom ove vijesti: „Saudijska šijtska zajednica tuguje u znaku solidarnosti s roditeljima. Ovaj incident rezultat je stalnog kršenja prava i nedostatka zaštite šijtske populacije od strane saudijskih vlasti. Saudijski šijti godinama trpe teror vlasti zbog svoje vjere.