Osamdeset i jedna osoba osuđena za niz raznih zločina pogubljena je u subotu u Saudijskoj Arabiji u najvećem poznatom masovnom pogubljenju izvršenom u kraljevstvu u njegovoj modernoj povijesti.

Neki od pogubljenih bili su članovi al-Qaide, navodi AP, uključujući skupinu Islamska država i također podržavatelji jemenskih pobunjenika Hutija. Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom bori se s Hutima koje podržava Iran od 2015. godine u susjednom Jemenu.

Među pogubljenima su 73 Saudijca, sedam Jemenaca i jedan Sirijac. U izvješću nije navedeno gdje su se pogubljenja dogodila.

Optuženima je omogućeno pravo na odvjetnika i zajamčena su im puna prava prema saudijskom zakonu tijekom sudskog procesa, koji ih je proglasio krivima za više gnusnih zločina u kojima je ubijen veliki broj civila i službenika za provođenje zakona“, objavila je saudijska tiskovna agencija (SPA).

SPA je objavila da su pojedinačni zločini uključivali ciljanje vladinog osoblja, ubijanje i sakaćenje službenika za provođenje zakona, postavljanje bombi na njihova vozila i krijumčarenje oružja i bombi u zemlju. Ostale optužbe uključivale su otmicu, mučenje i silovanje.