Saudijska Arabija je jedna od najrepresivnijih država, a ima punu podršku SAD-a – zašto?

5815e1a1c3618801398b4637

Saudijska Arabija je jedan od najvećih kupaca američkog oružja, sa 115 milijardi dolara ugovora samo za vrijeme predsjednika Baracka Obame. Kongres je odobrio svaki od tih ugovora.

Istovremeno, Saudijska Arabija je samo prošle godine izvršila 158 pogubljena, od toga 63 za nenasilna djela, najčešće u obliku javnih obezglavljivanja. Ranije ove godine, smaknula je 47 osoba zbog prijestupa pod izlikom borbe protiv terorizma, uključujući poznatog šijtskog klerika Nimr al-Nimra. Saudijska Arabija prakticira apartheid prema ženama, kojima nije dozvoljeno voziti, obavljati većinu poslova, te se nalaze pod kontrolom muških skrbnika. Zabranjuje slobodu izražavanja, uključujući vjerske slobode. Homoseksualci također mogu biti pogubljeni zbog svojeg opredjeljenja.

Saudijska Arabija promovira fundamentalistički oblik sunitskog islama poznatijeg pod nazivom vehabizam, koji odobrava nasilje protiv svih koje smatra nevjernicima, uključujući ostale muslimane, poput šijta, alavita i sufija. Autokratska saudijska kraljevska obitelj, čije bogatstvo se procjenjuje na 1,4 trilijuna dolara, živi u nezamislivoj ekstravaganciji, i vrlo često dekadenciji. Pa ipak, SAD Saudijsku arabiju smatra najbližim saveznikom na Bliskom istoku. Zašto?

Donosimo vam razgovor političke aktivistice i poznavateljice odnosa na Bliskom istoku, Medea Benjamin sa novinarom RT-a:

RT: Recite nam nešto o posebnim odnosima koje SAD ima sa Saudijskom Arabijom, posebno imajući u vidu činjenicu, kao što ste napisali u svojoj knjizi, da danas SAD nabavlja samo 13 posto nafte od Saudijaca.

Medea Benjamin: Da, naravno da je odnos SAD-a i Saudijske Arabije u prošlosti bio baziran na nafti. Od kako je Saudijsko kraljevstvo uspostavljeno 1932. godine, a tridesetih godina prošlog stoljeća tamo otkrivena nafta, narednih 12 američkih administracija, republikanskih i demokratskih, imalo je bliske odnose sa Saudijcima zbog trgovine naftom. No, kako su godine prolazile, SAD je proizvodio sve više vlastite nafte, uvoze naftu iz Kanade, stoga nafta više nije toliko bitna kao što je nekad bila. SAD želi biti u poziciji kontrolirati gdje ta nafta ide, kojim zemljama. No mislim da je trenutno najbitniji stavka odnosa trgovina oružjem i činjenica da je u proteklih osam godina Saudijska Arabija od SAD-a kupila oružje u vrijednosti 115 milijardi dolara. To je pozamašna svota, i to samo u vrijeme mandata posljednje predsjednika, a Kongres je odobrio svih 43 ugovora.

RT: Što je saudijskim društvom? Opišite nam kakoizgleda život u Saudijskoj Arabiji.

Medea Benjamin: Jedna od najrepresivnijih zemalja u svijetu, gdje nema slobode okupljanja, slobode govora, nema političkih stranaka, nema sindikata, a opozicija se smatra izdajom. Može vam se odrubiti glava zbog vrijeđanja islama, zbog vrijeđanja kralja, zbog širenja ateizma, zbog homoseksualizma, vračanja. Cijele grupe ljudi su diskriminirane, poput žena, koje ne samo da ne smiju izaći u javnost ako nisu u potpunosti pokrivene, već je to i jedina zemlja gdje ženama nije dozvoljeno voziti automobil. Na snazi je skrbnički sustav, gdje žene moraju imati zakonskog muškog skrbnika od dana kad se rode, pa do svoje smrti. Spolna segregacija kao nigdje u svijetu. Imigranstka populacija, koja čini trećinu ukupne populacije zemlje, su radnici koji dolaze iz nekih od najsiromašnijih zemalja svijeta, prema njima se odnose kao prema robovima.

RT: Kako se odnose prema njima?

Medea Benjamin: Kao prvo, naglasimo da je ropstvo u Saudijskoj Arabiji zakonski ukinuto tek 1962. godine. Sa silnim novcem koji se gomila u toj zemlji na račun nafte, većina ljudi, uključujući i Saudijce iz srednjeg sloja, oriste novac kako bi dovukli strane radnike u obliku sponzorskog programa. Ne možete samo tako doći raditi u Saudijsku Arabiju, morate imati sponzora, a sponzor postaje poput vašeg vlasnika – ne možete izaći iz zemlje bez dopuštenja vašeg poslodavca. A tretira vas se poput roba. Nemate nikakvu zaštitu, jedino što možete jest pokušati kontaktirati svoje veleposlanstvo, i nadati se da će netko doći do vas…

RT: Pričajmo malo o Jemenu. Saudijska Arabija je izolirala tu zemlju, koriste kazetne bombe, napadaju energetska postrojenja, vodoopskrbu, škole, tvornice, zdravstvene ustanove, nedavno su bombardirali pogrebnu povorku. Što to oni rade tamo?

Medea Benjamin: Zemlju koja je ionako bila jedna od najsiromašnijih u arapskom svijetu, pretvorili su u katastrofu. Znamo za preko 10.000 poginulih ljudi, ali stvarna brojka žrtava je puno veća ako računamo ljude koji su umrli zbog nedostatka hrane i lijekova. Osamdeset posto stanovništva je sada ovisno o humanitarnoj pomoći, uvoze većinu hrane, a ne mogu je ni uvesti. Saudijci su uveli blokadu, tako da je to katastrofalna situacija.

RT: Što je u pozadini ove neiscrpne kampanje zračnih i raketnih napada u Jemenu?

Medea Benjamin: Sve je to zbog njihove zavade sa Iranom, te zbog straha da će narod Huti, koji su šijti, omogućiti Iranu pristup njihovim granicama. Sve je to zapravo borba protiv Irana kroz isprovocirani rat, uz pomoć američkog oružja, američke logističke potpore, američkih obavještajnih službi, te uz američku diplomatsku zaštitu.

Izvor: RT