Saudijska Arabija: Konvencija o pravima žena bez ijedne prisutne žene

2941798-3x2-940x627-768x512

Žene su možda dobile glasačko pravo u Saudijskoj Arabiji, ali to im ne znači puno kad ne mogu prisustvovati konvenciji o pravima žena u vlastitoj zemlji.

Još 2012. godine saudijsko sveučilište Qassam održalo je jednu od najvećih konferencija o ženskim pravima u arapskom svijetu. Događaj, koji se bavio temama pozicije žene u društvu, se trebao održavati svake godine. Cilj je bio označiti napredak demokracije u tom dijelu svijeta, pojavilo se mnoštvo ljudi, delegata i govornika iz preko petnaest zemalja.

Međutim, nešto je nedostajalo – žene. Doslovno niti jedna žena nije prisustvovala konferenciji. Naime, u Saudijskoj Arabiji važe šerijatski zakoni. S obzirom da nije dopustivo da muškarci i žene zajedno slušaju predavanje, konferencija o pravima žena se održala bez prisustva žena.

Žene u Saudijskoj Arabiji ne smiju voziti, plivati, natjecati se u sportovima, nositi šminku niti otvoriti bankovni račun. Do nedavno nisu smjele niti glasati, ali to su im nedavno dozvolili, možda jedino od čega imaju najmanje koristi…

Izvor: True Activist