Saudijska Arabija je u ponedjeljak izjavila da neće snositi nikakvu odgovornost za skok cijena nafte ili ugovaranje opskrbe nakon niza napada na rafineriju i druge energetske objekte od strane jemenskih Hutija dan ranije.

U priopćenju u kojem se priznaje da bi napadi mogli imati ozbiljne posljedice za energetska tržišta koja su već potresena od sukoba u Ukrajini, kraljevstvo je pozvalo međunarodnu zajednicu da se suprotstavi Hutijima radi zaštite svjetske opskrbe naftom.

Kraljevstvo naglašava važnost da međunarodna zajednica shvaća ozbiljnost kontinuiranog ponašanja Irana u opremanju terorističkih milicija Hutija tehnologijom da ciljaju na proizvodna mjesta u kraljevstvu“, stoji u priopćenju saudijskog ministarstva vanjskih poslova.

Pripadnici pobunjeničkog pokreta Huti u nedjelju su udarili bespilotnim letjelicama i projektilima na objekte koji pripadaju Yanbu Aramco Sinopec Refining Company – zajedničkom ulaganju između Saudi Aramca i China Petrochemical Corporation (Sinopec) – i druge energetske tvrtke, ne uzrokujući odmah prijavljenih žrtava, ali što dovodi do privremenog smanjenja proizvodnje, prema saudijskom Ministarstvu energetike.

Saudijska Arabija vodi rat protiv Huta u Jemenu od 2015. UN je sukob opisao kao „najgoru svjetsku humanitarnu krizu“, a rezultirao je smrću 377.000 ljudi, više od dvije trećine mlađih od pet, prema podacima UN-a na kraju 2021. Često se doživljava kao zamjenski rat između Irana i Saudijske Arabije, zbog iranske potpore Hutima. Teheran, međutim, poriče naoružavanje pobunjenika.