Saudijska Arabija i njeni saveznici financiraju teroriste u Aleppu

CpXhC2xW8AA99y5

Teroristički militanti u okruženom sirijskom gradu Aleppu nastavljaju primati pomoć od stranih sila, stoji u izvješću Financial Timesa. Unatoč tome što je većina tih militantnih grupa povezana sa Al Qaedom i radikalnim islamistima.

Militanti, koji su okruženi unutar grada Aleppa tvrde da im ne nedostaje oružja ni municije, te da ih oskrbljuju deseci kamiona iz Turske.

Regionalne sile poput Saudijske Arabije i Katara plaćaju oružje i vojnu opremu koja se dostavlja u područja pod kontrolom pobunjenika, zanemarujući povezanost nekih skupina sa terorističkim organizacijama.

Amerikanci znaju što se događa. Ignoriraju to kako bi vršili pritisak na Rusiju i Iran“, Financial Times citira zapadnjačkog diplomata koji je u kontaktu sa opozicijom.

Dok oružje i oprema nisu problem, novac to pomalo postaje za militante u Aleppu.

Puno novca je otišlo prošlog mjeseca kako bi se sve ove grupe platilo da surađuju jedni sa drugima“, tvrde predstavnici sirijske opozicije. „To je jedini način da ove momke natjerate da rade zajedno – morate ih platiti“.

Opće je poznato da je jedna od glavnih snaga koje se bore protiv sirijske vojske u Aleppu Al Qaedin ogranak u Siriji, Al Nusra Front (nedavno su se preimenovali u Fatah al-Sham), iako skupina odnedavno tvrdi da više nema veze sa poznatom terorističkom organizacijom.

Pobunjenici su uspjeli potisnuti vladine snage, te su čak objavili da grad više nije u okruženju, za što mnogi tvrde da je najzaslužniji Fatah al-Sham.

S druge strane, izvješća sirijske vojske i ruskog ratnog zrakoplovstva navode barem 2.000 ubijenih džihadista u Aleppu tijekom posljednjih 10 dana.

Zapadni diplomati zahtjevaju od sirijske vlade da se prestane boriti sa militantima u Aleppu i počne pregovarati sa njima, ponajviše zbog 300.000 civila koji se nalaze u gradu pod okruženjem.

Saudijski ministar vanjskih poslova, Adel Jubair, zaprijetio je povećanjem pomoći militantima u Siriji ako se sukob ne riješi političkim putem.

Sirijska vlast otvorila je humanitarne koridore za civile koji žele napustiti Aleppo. Međutim, njihovo korištenje je opasno jer teroristi koriste snajpere i pucaju na ljude koji pokušavaju pobjeći.

Do sada je 400 civila uspjelo izaći kroz humanitarne koridore. Oko 90 militanata se također predalo vladinim snagama, nakon obećanja da im neće biti suđeno ako odlože oružje.

Izvor: RT