Saudijska Arabija: Policija uhitila ženu jer nije nosila hidžab

584f1c6ac36188c3758b463b

Saudijska policija uhitila je mladu ženu zbog kršenja odredbi o javnom moralu, nakon što je prošetala ulicom glavnog grada Rijada, navodno odjevena u jakni i haljini, bez tradicionalne marame za glavu ili hidžaba.

Žena je navodno uhićena nakon što je saudijska vjerska policija zaprimila dojavu. „Policajci su uhitili djevojku koja je izašla bez marame i ogrtača na ulicu al-Tahliya, koja je time učinila ono što je obećala i zaprijetila na društvenoj mreži prije par dana“, izjavio je glasnogovornik policije u Rijadu, pukovnik Fawaz al-Maiman.

Uhićena žena zove se Malak Al Shehri, koja je krajem studenog izazvala val osuda i prijetnji nakon što je na Twitteru objavila svoje slike bez tradicionalne nošnje, već samo u jakni i haljini, dok je šetala ulicama Rijada.

Malak Al Shehri prilikom počinjenja “nedjela”

Saudijska Arabija je jedna od najkonzervativnijih zemalja glede pitanja ženskih prava. To je jedina zemlja u kojoj ženama nije dozvoljeno voziti automobil, a ženama osim toga treba dozvola muškog skrbnika da bi se vjenčale, putovale, upustile u visoko obrazovanje ili dobile putovnicu.

Izvor: RT