Najveći svjetski izvoznik nafte više je nego udvostručio količinu uvoza ruske nafte u drugom tromjesečju kako bi opskrbio elektrane za proizvodnju električne energije kako bi zadovoljio rastuću potražnju za hlađenjem ovog ljeta i omogućio povećanje izvoza sirove nafte iz Saudijske Arabije.

Zapadne sankcije prisilile su Rusiju na sniženje cijene nafte na tržištima, što je povećalo potražnju na istoku, ne samo od strane Saudijaca, već i od Kine i Indije.

Podaci o trgovini energijom koje je dostavio Reuters pokazuju da su Saudijci uvezli 647.000 tona (48.000 barela dnevno) nafte iz Rusije u drugom tromjesečju — u odnosu na 320.000 tona u istom kvartalu prošle godine.

Porast rusko-saudijske trgovine energijom dolazi kada je predsjednica Međunarodnog foruma BRICS Purnima Anand rekla ruskim novinama Izvestija da se Saudijci planiraju pridružiti BTICS-u. To bi potaknulo multilateralnu suradnju između BRICS-a, uključujući Saudijce, što znači da oni ne bi pokleknuli pred zahtjevima SAD-a da ograniče uvoz ruske energije.

Stvar je u tome da Saudijci trebaju jeftinu rusku naftu i planiraju se pridružiti rastućem gospodarskom bloku koji će se distancirati od zapadnih zemalja i više ih povezivati ​​s Rusijom i Kinom. Uspon BRICS-a i moguće uključivanje Saudijaca ocrtali bi slabljenje američke kontrole nad međunarodnim poretkom.