Saudijska Arabija zabranila zapošljavanje stranaca na ključnim pozicijama u turizmu

Foto: AP Photo / Hassan Ammar

Saudijsko ministarstvo rada i socijalnog razvoja zabranilo je poslodavcima zapošljavanje i angažiranje stranih radnika na određenim poslovima u turističkom sektoru, s ciljem postizanja „saudizacije“ turističkog sektora do 2020. godine i borbe protiv relativno visoke stope nezaposlenosti među Saudijcima.

Restrikcije će se odnositi na hotele s tri i više zvjezdica, te apartmane s četiri i više zvjezdica.

Radna mjesta na kojima stranci više neće moći raditi uključuju rad na rezervacijama, recepciji, trgovini i marketingu, te će se na tim mjestima moći zaposliti samo Saudijci i Saudijke.

Oglas:

        

Najmanje 70 posto angažiranjih u upravljanju prodajom i organiziranju evenata i turističkim događaja morat će biti Saudijci, a minimalno jedan Saudijac morat će u svakoj tvrtki biti zaposlen na mjestu nadglednika prehrane, nadglednika upravljanja sobama, nadglednika upravljanja događajima i nadglednika praonice rublja.

Nove mjere počet će se primjenjivati krajem godine, a u potpunosti će zaživjeti do kraja iduće godine. Saudijska Arabija već je ranije pokušala sličnim mjerama u drugim sektorima, posebice trgovini, smanjiti nezaposlenost domicilnog stanovništva. Većina saudijskih tvrtki u privatnom sektoru zapošljava uglavnom strane radnike.