Saudijska koalicija u Jemenu koristi djecu ratnike iz Sudana

Foto: Reuters / Andreea Campeanu

Saudijska koalicija u Jemenu koristi plaćenike iz Sudana, od kojih su poveliki dio maloljetnici, među kojima ima i 14-godišnjaka. Prema nekim navodima, u pojedinima jedinicama ima čak do 40 posto maloljetnih plaćenika, izvještava New York Times.

Većina njih dolazi iz regije Darfur, u kojoj i dalje vlada kaotično stanje zbog građanskog rata. U Jemenu se bori oko 14.000 plaćenika iz Sudana.

Izjave povratnika s bojišta navode da se Sudanci mahom koriste kao topovsko meso, kojim putem radio veze upravljaju zapovjednici iz Saudijske Arabije i Emirata.

Saudijska koalicija, koja se u Jemenu bori protiv Hutija, poznata je po tome da koristi plaćenike, uključujući bivše američke vojnike. No Amerikanci su skupi, stoga Saudijsci koriste i jeftiniju vojnu snagu iz država kao što je Jemen. Većina njih su veteran Janjaweed plemenskih milicija čija brutalnost je postala međunarodno poznata tijekom sudanskog građanskog rata.

Glasnogovornik saudijske vojske odbacio je navode o korištenju djece u svojim vojnim operacijama, dok je glasnogovornik sudanskog ministarstva vanjskih poslova bio manje decidiran, izjavivši samo da Sudan „djeluje u interesu regionalnog mira i stabilnosti”.