Saudijski kralj unaprijed oslobodio vojsku odgovornosti za moguće zločine u Jemenu

Foto: Faisal Al Nasser / Reuters

Kraljevskom uredbom saudijski kralj Salman unaprijed je vojnike koji se bore u Jemenu oslobodio bilo kakve odgovornosti za eventualne zločine koje počine u toj zemlji. Uredbom su obuhvaćeni svi vojnici  koji sudjeluju u saudijskoj vojnoj operaciji u Jemenu.

Ovom uredbom vojnici uključeni u tamošnje sukobe bivaju „oslobođeni vojnih i disciplinskih sudova, po pitanju određenih pravila ponašanja“. Uredbom nije definirano na koja se sve djela ova uredba odnosi, već je samo navedeno da je ovaj potaz iskaz zahvalnosti vojnicima za „iskazano junaštvo i požrtvovnost“.

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija započela je vojnu kampanju protiv Hutija, šijtskih pobunjenika u Jemenu u ožujku 2015. godine, u pokušaju da na vlast vrati svrgnutog predsjednika.

Još od početka sukoba, koalicija arapskih zemalja učestalo se nalazila pod optužbama da u svojim zračnim napadima ubija na desetke civila, bez da itko odgovara zbog toga.

Iz organizacije Human Rights Watch poručuju da barem 61 dokumentirani zračni napad koalicijskih snaga „spada u domenu ratnih zločina koji su ubili gotovo 900 civila, a bili su usmjereni prema civilnim objektima“.

Prošle godine je Vijeću sigurnosti UN-a prezentirano izvješće koja pokazuje da „80 posto saudijskih zračnih udara nije bilo usmjereno prema vojnim ciljevima, te je sigurno da koalicija nije vršila napade u skladu s odredbama međunarodnih humanitarnih pravila, te nije poduzela potrebne mjere da se izbjegnu civilne žrtve“.

IZVORRT