Ministar energetike Saudijske Arabije rekao je da su se njezine zalihe nafte nastavile puniti i da će njeno tržište nafte biti „u potpunosti u funkciji“ do kraja rujna, nakon „napada“ za koji Washington optužuje Iran, dok Rijad još uvijek istražuje čija krivnja u pitanju.

Princ Abdulaziz bin Salman rekao je medijima da će proizvodnja nafte u listopadu doseći 9,89 milijuna barela dnevno i 12 milijuna barela dnevno do kraja studenog, javlja RT.

Tražimo od svijeta da nam pomogne u osiguranju nafte“, rekao je, dodavši da Rijad ne očekuje pad izvoza nafte i da „nije otkazan nikakav naftni teret“.

Oglas:

           

Također je rekao da Rijad još ne zna tko je odgovoran za napade, iako je Washington uperio prst u Teheran.

Iran je negirao umiješanost u napade, a jemenski pobunjenici navodno su preuzeli odgovornost, upozoravajući da bi moglo doći do još nekih napada.

Napadi na rafinerije u Abqaiqu i Khuraisu navodno su smanjili saudijsku proizvodnju za 50 posto i uništili više od pet posto globalne dnevne proizvodnje. Izvršni direktor kompanije Saudi Aramco Amin Nasser kaže da se sada proizvodi „dva milijuna barela“ u Abqaiqu.

Nasser je rekao da je Saudi Aramco još uvijek u procesu procjene sanacijskih radova koje je potrebno izvesti na rafinerijama. Također je rekao da se zalihe nafte u kraljevstvu učinkovite u suočavanju s krizom.

Aramco je tvrtka „kojoj možete vjerovati najviše u svijetu“, rekao je.

U jeku „napada“, poskupljenje goriva na naftnom tržištu svijeta pokazalo se samo kao još jedna umjetno izazvana drama.