Država-grad Neom u Saudijskoj Arabiji, koja je trenutno u razvoju, imat će robotske sluškinje, leteće taksije i specijalan svijetleći pijesak, prema povjerljivim dokumentima u čiji je posjed navodno došaoThe Wall Street Journal. Umjetni mjesec osvjetljavat će nebo svake večeri, a otok u stilu Jurskog parka omogućit će posjetiteljima da se druže s robotskim dinosaurima.

No, zakopano među 2300 stranica dokumenata dobivenih od WSJ-a su i planovi za prisilno preseljenje lokalnih plemena, stvaranje klinika za modificiranje gena ljudi i 24-satni nadzor vlasti – što znači da ovaj futuristički grad možda više liči na distopijsku znanstvenu fantastiku, nego na zabavni projekt.

Od 2017. godine saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman (MBS), surađuje s timovima konzultanata na razvoju svoje vizije za grad vrijedan 500 milijardi dolara u sjeverozapadnom kutku Saudijske Arabije.

MBS planira koristiti posebne metode za proizvodnju kiše iznad Neoma, hlađenje grada i stavljanje svježih proizvoda u široku dostupnost.

Budući građani koji nisu zainteresirani za posjetu tržnicama farmera, moći će rezervirati mjesto u restoranu s Michelinovim zvjezdicama, a cilj Neomaih je imati više po stanovniku nego bilo koje drugo mjesto na svijetu.

Što se tiče onoga što ćete još pronaći u Neomu, WSJ ističe planove za škole svjetske klase s hologramskim nastavnicima, najbolje plaćenim poslovima na planeti i „svijetlećim mračnim pijeskom“.

Neom govori o stvarima koje su nužno orijentirane na budućnost i vizionarstvo“, izjavio je izvršni direktor Nadhmi al Nasr. „Dakle, govorimo o tehnologiji koja je vrhunska i van vremena, a u nekim slučajevima još uvijek je u razvoju, a možda i teorijska.

Bilo bi lako odvratiti pažnju od svih sjajnih stvari koje su detaljno opisane u dokumentima o planiranju – ali futuristički grad također zvuči sumnjivo poput totalitarne države.

Ovo bi trebao biti automatizirani grad, u kojem možemo gledati sve“, navodi se u dokumentima prema osnivačkom odboru Neoma, navodi WSJ. „[Grad] u kojem računalo može bilježiti zločine bez da ih mora prijavljivati ili gdje se mogu pratiti svi građani.

To znači da dok hladite na užarenoj plaži, sanjarite o svom sljedećem obroku, bespilotna letjelica opremljena tehnologijom prepoznavanja lica vjerojatno će vašu lokaciju prenositi Neomovim policijskim službenicima.

Dok ste na toj plaži, vjerojatno nećete vidjeti domoroce – jer su ih odavno „preselili“ – ali možda ćete vidjeti veći broj stanovnika nego što je očekivano.

Posljednje bi se trebalo dogoditi zahvaljujući medicinskim klinikama koje će genetski modificirati Neomove građane da postanu jači i pametniji – što znači da MBS možda ne planira samo grad budućnosti, već i novi soj ljudi.